Deja, cheminės medžiagos vaisiuose ir daržovėse tapo įprastu reiškiniu. Tik iš savo sodo ar daržo nuskinti vaisiai gali būti užauginti be nitratų, pesticidų ir kitų medžiagų. Visai kita situacija yra parduotuvėse, kuriose pirkate vaisius ir daržoves. Daugeliu atvejų kenksmingas chemines medžiagas vaisiuose galima atpažinti iš akies.
Cheminės medžiagos vaisiuose ir daržovėse
Mokslininkai papasakojo, kaip galima vizualiai nustatyti, kad daržovės ar vaisiai buvo auginami naudojant kenksmingas chemines medžiagas. Ekspertai teigia, kad tai galima nustatyti pagal vaisių spalvą, formą, kvapą ir dydį.
Pomidorai
Be chemikalų užauginti pomidorai neturėtų būti per dideli. Apskritai pirkėjas turėtų įtariai vertinti tobulos formos ir pernelyg ryškios spalvos pomidorus. Paprastai be cheminių medžiagų užauginti vaisiai turėtų turėti bent keletą išvaizdos trūkumų. Kitas cheminių medžiagų naudojimo požymis – balti dryžiai pomidoro pjūvyje ir per didelis stiebas.
Agurkai
Agurkai dažnai apdorojami vašku arba parafinu, kad būtų prekinės išvaizdos. Be kenksmingų cheminių medžiagų užaugintas agurkas turi būti kietas ir tankus liečiant, o uodega – elastinga. Tačiau svarbiausią dalyką apie šią daržovę pasakys jos pjūvis.
“Agurke turi būti sėklų. Jei agurke nėra sėklų, jame yra ne tik nitratų ir pesticidų, bet ir viso kito”, – sako mokslininkai.
Kopūstai
Kopūstuose, kuriuose nėra kenksmingų cheminių medžiagų arba jų yra nedaug, būna vienodos spalvos. Ant lapų neturi būti dėmių. Jei ant lapų yra tamsių dėmių, augalas tikrai buvo augintas su nitratais.
Morkos
Morkos turi būti ne per didelės ir ne per ryškios spalvos. Jei yra bent vienas iš šių požymių, tikėtina, kad jame yra nemažai cheminių medžiagų.
Bulvės
Norėdami nustatyti, ar bulvėje yra cheminių medžiagų, piršto nagu pradurkite jos žievę. Jei stuktelėjus į odelę pasigirsta traškesys, vadinasi, bulvės užaugintos be cheminių medžiagų ir jas galima drąsiai valgyti.
Obuoliai
Kuo gražesni obuoliai, tuo didesnė tikimybė, kad juose yra cheminių medžiagų. Naminiai obuoliai paprastai turi trūkumų.
“Jei obuolį užpylėte verdančiu vandeniu ir ant jo odelės atsirado riebi plėvelė, vadinasi, buvo panaudoti pesticidai”, – perspėjo ekspertai.
Braškės
Pirmas dalykas, pagal kurį naudingos braškės skiriasi nuo cheminėmis medžiagomis užaugintų braškių, yra natūralus jų kvapas. Be to, apie cheminių medžiagų buvimą gali liudyti per daug tobula braškių forma ir per ryškios spalvos. Jei jos paviršiuje yra juodų dėmių, galima teigti, kad ji buvo maitinama nitratais.
Yra dar vienas braškių testas. Nuplaukite jas šaltu vandeniu. Jei po kurio laiko jos išleis sultis, vadinasi, jame nėra cheminių medžiagų.
Arbūzai
Arbūzų be cheminių medžiagų dryžiai turi būti kontrastingi, o minkštimas – ne per daug raudonas. Kitas cheminių medžiagų buvimo požymis – geltoni pluoštai arbūzo viduje. “Švaraus” arbūzo viduje turi būti baltos skaidulos.
Ką dar reikia prisiminti perkant vaisius ir daržoves
Paprastai ne sezono metu auginamuose vaisiuose visada bus cheminių medžiagų, nes kitaip nebūtų derliaus. Todėl geriau pirkti vaisius natūraliu jų nokimo laikotarpiu.
Geriau pirkti vietinius vaisius. Taip galėsite būti tikresni, kad jie augo natūraliomis sąlygomis. Gerai, jei augintoją pažįstate asmeniškai ir žinote, kad jis nenaudoja cheminių medžiagų. Ir galiausiai, idealus scenarijus: visi vaisiai užauginti jūsų sode, ir jūs patys žinote, kad juose nėra kenksmingų cheminių medžiagų.
Taip pat skaitykite: