Kada ir kaip genėti obelis?


Kada ir kaip geneti obelis min

Kada ir kaip geneti obelis min

Sodą reikia prižiūrėti, tik tada jis duos tinkamą derlių. Kasmetinis yra labai svarbus darbas, tačiau dar svarbiau – jas genėti teisingai. Patariame kaip tai padaryti.

Kada genėti obelis?

Obelis galima genėti ir formuoti įvairiu metų laiku. Tačiau svarbiausi yra trys genėjimo ir formavimo laikotarpiai. Pirmasis – vaismedžių ramybės metu ir prasidėjus vegetacijai, t. y. žiemą ir pavasarį iki obelų žydėjimo pabaigos. Antrasis – intensyvaus obelų augimo metu vasaros pradžioje ir viduryje. Trečiasis – rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais, t. y. 3–4 savaitės iki obuolių skynimo, tai vadinamasis vasaros genėjimas. Genėti reikėtų kasmet išpjaunant tiek šakų, kiek medis jų naujų pernai išaugino. Nepatartina genėti, kai medžiai yra šlapi.

Genėjimo metu oro temperatūra turėtų būti ne žemesnė kaip 10 laipsnių šalčio. Žiemą genimos ištvermingesnių veislių obelys. Tokiu metų laiku nereikėtų vaismedžio liemenyje padaryti labai didelių žaizdų.

Vertingesnių ar mažiau ištvermingų veislių vaismedžius geriau genėti kovo – balandžio mėnesiais.

Kaip genėti obelis?

Genėkite obelis ir kriaušes taip, kad medis išlaikytų centrinį kamieną ir šakos atsišakotų nuo jo dideliu kampu. Jeigu yra susiformavę keli centriniai kamienai, pasirinkite tuos, kurie yra labiausiai horizontalūs, o likusius pašalinkite. Nepamirškite – kuo aukštesnis jūsų medis auga, tuo sunkiau bus skinti vaisius.

Vaizdo įrašas, kuriame aiškiai parodyta kaip genėti obelis


Taip pats skaitykite:

Išeiti iš AMP versijos