Įrodyta, jog šviežiai spaustas sultis gerti yra naudinga sveikatai bei gerai savijautai. Su jomis gaunama organizmui reikalingų vitaminų bei naudingųjų medžiagų. Net jei ir manote, jog nemėgstate kai kurių daržovių, galite pamėgti jų sultis arba gerti jas sumaišytas su kitomis sultimis. Tai pridėtų naujų skonių ir padėtų gauti svarbių mineralinių medžiagų. Tačiau ne visada sultys yra naudingos. Verta žinoti svarbius dalykus, kurie gali turėti neigiamos įtakos sulčių vertingumui.
Patarimai, kaip išsaugoti sulčių maistingumą
- Kad sultys išliktų maistingos, svarbu kokiu būdu jos bus spaudžiamos. Spaudžiant išcentrine sulčiaspaude, spaudimo metu dėl susidariusios šilumos sultys gali prarasti dalį naudingųjų medžiagų. Lėtaeigės sulčiaspaudės užtikrina lėtą sulčių spaudimo procesą, todėl tokio spaudimo metu išsaugomi vitaminai bei mineralinės medžiagos.
- Nekaitinkite išspaustų sulčių. Padidėjus temperatūrai įvyksta įvairios reakcijos, kurių metu pražūva didelė dalis mūsų organizmui reikalingų medžiagų.
- Šviežiai spaustas sultis svarbu suvartoti ne vėliau kaip praėjus kelioms valandoms po jų spaudimo. Paliktos stovėti sultys praras maistingumą arba jos gali tiesiog prarūgti. Išskyrus burokėlių sultis, kurias reikia atviras palaikyti šaldytuve kelias valandas.
- Jei sultis spaudžiate iš savo augintų daržovių ar vaisių, jų išspaudas galite taip pat panaudoti žaliavalgiškiems patiekalams ruošti.
- Mitybos specialistai atkreipia dėmesį, jog kai kurias sultis reikia gerti atskiedus vandeniu arba kitomis sultimis. Į morkų sultis rekomenduojama įpilti šlakelį grietinėlės ar kelis lašus aliejaus, kad būtų išsaugotos visos jose esančios naudingosios medžiagos.
- Tam kad gautume daugiau sveikatai vertingų medžiagų, patariama sumaišyti įvairių vaisių bei daržovių sulčių. Taip išgausime daugiau skirtingų skonių bei suvartosime įvairesnių maistingųjų medžiagų. Tačiau nederėtų maišyti daugiau nei trijų vaisių ar daržovių.
- Į šviežiai spaustas sultis įmaišykime šiek tiek minkštimo, taip gausime mūsų organizmui taip reikalingos ląstelienos.
Nors šviežiai spaustos sultys ir labai naudingos, jos turi ir nemažai kalorijų. Tad vartojant sultis nereikėtų manyti, jog geriame neturintį kalorijų gėrimą. Taip pat svarbu žinoti, kokių sulčių verčiau nesirinkti esant tam tikroms sveikatos problemoms.