Kaip sėti (sodinti) žirnius?


kaip seti zirnius

Žirniai turi vertingų savybių, teigiamai veikiančių organizmą. Todėl daugelis žmonių augina žirnius. Nepaisant priežiūros paprastumo, ne visada įmanoma gauti gerą žirnių derlių. Šiame straipsnyje papasakosime, kaip paruošti sėklas, ar reikia daiginti sėklas ir kada sodinti žirnius.

Kaip sėti arba sodinti žirnius?

Žirniai yra šalčiui atsparūs augalai, jauni ūgliai gali atlaikyti naktines šalnas iki -5-6 ° C. Atsparumas šalčiui yra trumpas. Todėl reikia palaukti, kol naktimis lauko temperatūra nenukris žemiau 5–8 ° C žymos.

zirniu sodinimas

Kada geriausia sodinti žirnius namuose? Konkretaus laiko nėra, tačiau daugelis sodininkų vadovaujasi mėnulio kalendoriumi ir oro sąlygomis. Dažniausiai sodinimo darbai lauke prasideda balandžio pabaigoje – gegužės pradžioje, kai dirvožemis vis dar išlaiko per žiemą susikaupusią drėgmę. Ekspertai ankštinių augalų sėją rekomenduoja baigti iki gegužės pabaigos. Augalas geriau vystosi, žydi ir duoda vaisių.

Sėklų paruošimas prieš sodinimą namuose

Sėklų daigumas tiesiogiai priklauso nuo jų paruošimo. Pirmiausia reikia pasirinkti kokybiškus žirnius – kuriuose nėra pažeidimų, juodų dėmių ir kitų trūkumų. Sugedusi sėkla neduos sveikų ūglių, o silpni ūgliai visų pirma susiduria su ligomis ir kenkėjais.

Tolesnis paruošimas priklauso nuo pasirinkto sėjos metodo. Jų yra tik du: sausi ir su išankstiniu mirkymu.

Sėklų paruošimo etapai:

Taikant sausą metodą, svarbu iš anksto palaistyti griovelį vandeniu ir uždengti griovį plėvele, kad būtų sukurtas šiltnamio efektas. Tai pagreitina ūglių daigumo procesą.

Taikant mirkymo metodą, sėklos 1-2 dienas panardinamos į indą su šiltu vandeniu. Sėklos turi būti suvyniotos į servetėlę. Reikės pastovios 20–23 ° temperatūros režimo. Sėklos turėtų sudygti per 3-5 dienas.

Lysvės paruošimas ir tinkamas įdirbimas

Pirmenybė teikiama apšviestoms vietoms. Augalo šaknys giliai įsiskverbia į dirvą, esant aukštam požeminio vandens lygiui kyla jų irimo pavojus. Todėl šlapia žemė netinka ankštinėms daržovėms sodinti.

[box type=”note” align=”” class=”” width=””]Renkantis vietą žirniams, atsižvelkite į tai, kas buvo auginta anksčiau. Idealūs pirmtakai yra šie: burokėliai, bulvės, kukurūzai, cukinijos, baklažanai ir t. t.[/box]

Nerekomenduojama sodinti žirnių toje vietoje, kurioje augo daugiamečiai žolynai ar ankštiniai augalai, nes ši vieta gali sukelti ligas.

Kokią dirvą mėgsta Idealiausias žirnių dirvožemis yra nerūgštinis priemolis ir lengvas priesmėlis.

Patyrę sodininkai pataria ruošiant vietą žirniams gerai patręšti dirvą, kad intensyvaus vystymosi metu augalas nejustų maistinių medžiagų trūkumo. Pavasarį, ruošiant vietą, dirvožemis praturtinamas kaliu (30 g) ir dvigubu superfosfatu (20 g) 1m².

[box type=”note” align=”” class=”” width=””]Būtina supurenti dirvą, tada paskleisti trąšas panardinant iki 30-40 cm gylio. Geriau darbą atlikti prieš šalnas. Iš dirvožemio turėtumėte atidžiai pašalinti visas augalų liekanas, kuriose kenkėjai galėtų rasti prieglobstį.[/box]

Sodinimo schema atvirame lauke

Renkantis sodinimo schemą, reikia sutelkti dėmesį į suaugusio augalo krūmo savybes. Jei tai yra mažos ir vidutinio dydžio kultūros, lysvė yra planuojama taip:

Apibendrinant aukščiau pateiktą informaciją galime daryti išvadą, kad tinkamai parinkus veislę ir įvykdžius visus reikalavimus, užtikrinamas geras žirnių derlius. Pagrindinės privalomos užduotys: patręšti dirvą, paruošti lysves, daiginti sėklas ir prižiūrėti daigus, tada garantuojamas geras derlius.


Taip pat skaitykite:

Išeiti iš AMP versijos