Pagrindinė rudens daržovė yra moliūgas. Jis turi įvairių sveikatai naudingų savybių. Be to, tai universali daržovė, iš kurios gaminamos sriubos ir desertai, valgomas ir minkštimas, ir sėklos. Tačiau, nepaisant naudingų savybių ir vitaminų gausos, daržovę įtraukti į savo mitybą rekomenduojama ne visiems.
Moliūgų nauda organizmui
- valo organizmą nuo įvairių toksinių medžiagų ir toksinų;
- stiprina imuninę sistemą;
- turi daug vitaminų;
- normalizuoja vandens ir druskų pusiausvyrą;
- didina hemoglobino kiekį;
- gerina regėjimą;
- apsaugo odą nuo bėrimų ir raukšlių;
- yra atsakingas už medžiagų apykaitos stabilizavimą;
- mažina kraujospūdį;
- gerina nuotaiką;
- padeda įveikti stresą ir nemigą.
Moliūgų žala organizmui
Nepaisant tokio moliūgo naudingumo, kai kuriais atvejais jis gali būti kenksmingas organizmui. Visų pirma, sergant tokiomis ligomis iš mitybos raciono reikėtų išbraukti moliūgus:
- cukrinis diabetas;
- ūminės virškinimo ligos;
- gastritas;
- dvylikapirštės žarnos opa;
- rūgščių ir šarmų pusiausvyros sutrikimai organizme.
Taip pat skaitykite: