12 patiekalų receptų Šv. Kūčioms


Sv. Kuciu vakariene su 12 patiekalu

2021 m. gruodžio 24 d., Kalėdų išvakarėse, švenčiamos Kūčios ir tradiciškai ant stalo dedama 12 patiekalų be mėsos. Kai tik danguje pasirodo šiaurinė žvaigždė, visa šeima susėda kartu prie stalo ir pradeda valgyti Šv. Kūčių vakarienę. Atrinkome 12 patiekalų, kurie puikiai tiks prie Šv. Kūčioms.

12 patiekalų Šv. Kūčių vakarienei

Kūčia receptas

Kucia

Ingredientai:

1 puodelis kviečių
4 šaukštai aviečių uogienės
½ puodelio aguonų sėklų
Pusė puodelio sultenių
Pusė puodelio graikinių riešutų
Medus pagal skonį
Jei norite, cukruoti vaisiai

Paruošimas:

Kviečių grūdus kelias valandas arba per naktį pamirkykite šaltame vandenyje. Tada kviečius užpilkite švariu vandeniu ir uždėkite ant viryklės. Kai vanduo užvirs, sumažinkite ugnį ir virkite grūdus, kol jie suminkštės, maždaug 2-3 valandas.

Kol kviečiai verda, paruoškite likusius kūčios ingredientus. Nuplautas rūgštynes supilkite į dubenį ir užpilkite verdančiu vandeniu, kad vanduo apsemtų 2-3 cm džiovintų vaisių. Palikite sultenes 20 minučių.

Aguonas kruopščiai nuplaukite ir nuplikykite verdančiu vandeniu, po dangčiu palikite 15 minučių. Vėliau nusunkite vandenį ir aguonas sumalkite trintuve, kol pasidarys baltas “pienas”. Tada į aguonas įpilkite šiek tiek vandens ir medaus ir išmaišykite.

Paruoškite riešutus: nulupkite ir susmulkinkite juos nedideliais gabalėliais, tada paskrudinkite karštoje sausoje keptuvėje.

Kai kviečiai bus paruošti, juos nusausinkite, sudėkite išbrinkusias sultenes, smulkintus riešutus, pagardinkite aguonomis ir aviečių džemu ir išmaišykite. Jei reikia, galite įdėti šiek tiek daugiau medaus. Jei norite įdomesnio skonio, į kūčią galite įmaišyti cukruotų vaisvandenių.

Keptų obuolių receptas

Ingredientai:

4 dideli obuoliai
100 g sultenių
sauja graikinių (graikinių, anakardžių, lazdyno ar kitų) riešutų.
Cukrus, cinamonas, medus – pagal skonį

Paruošimas:

Obuolius nuplaukite ir išimkite šerdį, atsargiai pašalinkite sėklas, nesukdami vaisių į “puodelius”. Sudėkite obuolius ant kepimo skardos ir užpilkite iš anksto išmirkytomis sultenėmis, riešutais, medumi, cukrumi ir cinamonu. Dėkite į orkaitę ir kepkite 20-30 minučių 180 laipsnių temperatūroje.

Kopūstų suktinukų su ryžiais ir grybais receptas

Ingredientai:

10-15 lapų kopūstų
Pusė puodelio ryžių
1 morka
1 svogūnas
300 g grybų
Pagardinkite druska, pipirais, česnakais ir pomidorų pasta.

Paruošimas:

Išvirkite ryžius iki pusės ir atidėkite į šalį. Jei pomidorų pastoje yra pakankamai druskos, ryžių nereikia sūdyti, kol jie verda. Ant ugnies pastatykite gilią keptuvę su vandeniu. Kopūstų lapus nuplaukite po šaltu vandeniu ir nusausinkite švariu rankšluosčiu. Sudėkite lakštus į verdantį vandenį ir virkite vieną minutę. Išimkite kopūstus iš verdančio vandens ir iš karto panardinkite lapus į šaltą vandenį.

Vaisių salotų receptas

Ingredientai:

Bananai, kiviai, ananasai, vynuogės, uogos pagal skonį, obuoliai

Paruošimas:

Kalėdoms taip pat galima paruošti lengvų vaisių ir uogų salotų. Supjaustykite mėgstamus vaisius stambiais gabalėliais, sudėkite uogas ir sumaišykite. Salotas taip pat galima pagardinti saldžiu medaus padažu – paprasčiausiai pašildykite medų ir juo užpilkite vaisius.

Mišrainės receptas

Ingredientai:

4-5 bulvės
3 morkos
5 burokėliai
2-3 marinuoti agurkai
Žali konservuoti žirneliai arba 350 g virtų pupelių
3-4 šaukštai augalinio aliejaus
Druska, pipirai ir prieskoniai pagal skonį

Paruošimas:

Jei vietoj žirnelių užpilamajam naudojate pupeles, jas reikia pamirkyti kelias valandas ir išvirti. Nuplaukite morkas, bulves ir burokėlius ir išvirkite juos viduryje. Kai daržovės išverda, joms reikia duoti laiko atvėsti.

Po to daržoves reikia nulupti, supjaustyti kubeliais ir supilti į dubenį. Tada į salotas sudėkite kubeliais supjaustytus sūdytus agurkus ir virtas pupeles arba konservuotus žirnelius. Sumaišykite visus ingredientus, pagardinkite druska ir pipirais, apšlakstykite aliejumi ir patiekite prie Kalėdų stalo.

Šiltos salotų su šparaginėmis pupelėmis receptas

Ingredientai:

400 g žaliųjų šparaginių pupelių
10-15 vyšninių pomidorų
5 baziliko lapai
1 citrina
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
1 valgomasis šaukštas sezamo sėklų
Druskos, pipirų pagal skonį.

Paruošimas:

Pupeles pavirkite 2-3 minutes, tada perkelkite į salotinę, sudėkite per pusę perpjautus pomidorus, susmulkintus bazilikus, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis, pabarstykite sezamo sėklomis, druska, pipirais ir išmaišykite. Patiekite šiltą.

Lavašo suktinukų su daržovėmis receptas

Ingredientai:

3 lakštai plonos pitos duonos
200 g šviežių kopūstų
1 svogūnas
1-2 pomidorai
150 g korėjietiško stiliaus morkų
100 g marinuotų grybų
Pomidorų padažas arba pasta

Paruošimas:

Supjaustykite kopūstą plonomis juostelėmis ir pasūdykite keptuvėje. Pomidorus nuplaukite ir supjaustykite kubeliais, svogūnus smulkiai supjaustykite, o grybus susmulkinkite. Jei morkos per ilgos, jas taip pat šiek tiek supjaustykite.

Tada ant darbo paviršiaus ištieskite lavašo lakštą, patepkite jį pomidorų pasta ir išdėliokite paruoštas daržoves. Atsargiai suvyniokite pitą į ritinėlį ir dėkite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 15 minučių, kol taps auksinės spalvos.

Keptų bulvių su avokadu receptas

Ingredientai:

1 kg bulvių
2 svogūnai
1 avokadas
1 valgomasis šaukštas augalinio aliejaus
3 šaukštai grietinės
Druska, pipirai, prieskoniai pagal skonį

Paruošimas:

Bulves nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Išvirkite bulves, kol suminkštės, sudėkite jas į formą arba troškinimo indą, sudėkite mažais gabalėliais supjaustytus svogūnus, pakepintus avokado kubelius ir pagardinkite grietine, druska, pipirais bei kitais prieskoniais. Kepkite 20 minučių. Paruoštas bulves pabarstykite žolelėmis.

Vaisinių saldainių receptas

Ingredientai:

300 g džiovintų vaisių: abrikosų, figų, sultenių, džiovintų slyvų (galite naudoti mėgstamus džiovintus vaisius)
100 g riešutų: graikiniai ir lazdyno riešutai
Kakavos milteliai arba kokosų dribsniai papuošimui

Paruošimas:

Džiovintus vaisius nuplaukite ir nuplikykite verdančiu vandeniu. Tada susmulkinkite juos plaktuvu arba smulkintuvu. Taip pat susmulkinkite graikinius riešutus, o lazdyno riešutus palikite vientisus. Sumaišykite riešutus su džiovintais vaisiais ir pradėkite formuoti saldainius: paimkite lazdyno riešutą ir apsukite aplink jį rutuliuką iš anksčiau paruoštos masės. Paruoštus saldainius apvoliokite kakavos milteliuose arba kokoso drožlėse. Jei norite saldesnių saldainių, į įdarą galite įdėti medaus.

Koldūnai su vyšniomis receptas

Ingredientai:

Pagrindui

200 ml kefyro
1 kiaušinis
350 g miltų
1 valgomasis šaukštas augalinio aliejaus
Pusė arbatinio šaukštelio druskos ir pusė arbatinio šaukštelio sodos

Įdaras:

500 g vyšnių
Pusė arbatinio šaukštelio cinamono
4 šaukštai cukraus
1 arbatinis šaukštelis kukurūzų krakmolo

Paruošimas:

Tešlai sumaišykite kefyrą, kiaušinį, augalinį aliejų, druską ir sodą. Tada pamažu suberkite miltus, nuolat minkydami tešlą. Kai tešla bus tiršta, minkykite ją rankomis, kol taps elastinga ir nebelips prie rankų. Tuomet iš tešlos iškočiokite rutulį, suvyniokite jį į maistinę plėvelę ir palikite šiltoje vietoje pusvalandžiui.

Tuo tarpu paruoškite įdarą. Iš vyšnių pašalinkite kauliukus. Atskirame inde sumaišykite cinamoną, krakmolą ir du ar tris šaukštus cukraus. Tada vyšnias sumaišykite su cukraus ir krakmolo mišiniu ir išmaišykite.

Pradėkite formuoti koldūnus. Iš iškočiotos tešlos stikline išpjaukite apskritimus, tada kiekvieną apskritimą pabarstykite cukrumi ir sudėkite vyšnių įdarą. Suvyniokite tešlą į koldūną, sujungdami priešingus kraštus. Suformuotus koldūnus dėkite ant miltais pabarstytos lentos ir pilkite į verdantį vandenį. Nuolat maišydami virkite koldūnus 5-7 minutes. Apšlakstykite koldūnus sviestu, pabarstykite cukrumi ir patiekite.

Spanguolių kisieliaus receptas

Ingredientai:

500 g šviežių arba šaldytų spanguolių
3 l vandens
5 – 6 šaukštai cukraus
3 – 4 šaukštai bulvių krakmolo

Paruošimas:

Uogas perlieti verdančiu vandeniu, sutrinti, išspausti sultis ir išspaudas sudėti į puodą, užpilti vandeniu su cukrumi ir pakaitinti, bet neužvirinti. Nukošti. Krakmolą atskiesti vandeniu, išmaišyti ir pamažu maišant supilti prie kaitinamų ant mažos ugnies uogų. tada nukelti nuo ugnies ir palikti, kad šiek tiek atvėstų. Galiausiai sumaišyti su likusiomis spanguolių sultimis.

Kūčiukų receptas

Ingredientai:

200 ml vandens
400-500 g miltų
6 šaukštai cukraus
2 šaukštai bekvapio aliejaus
3 šaukštai aguonų
nubrauktas šaukštelis sausų mielių
žiupsnelis druskos

Paruošimas:

Vandenį truputį pašildyti. Patikrinti įmerkus mažąjį pirštelį, ar ne per karštas. Turi būti kūno temperatūros, nes karštesnis nužudys mieles.

Įberti į šiltą vandenį sausas mieles, 1 šaukštą cukraus ir dalį miltų, tiek, kad išmaišius būtų tešla skystumo kaip sklindžiams. Dar šiek tiek miltų užbarstyti ant tešlos paviršiaus, padengiant jį storai. Palikti šiltoje vietoje kokiam pusvalandžiui. Kol pamatysim, kad paviršiaus miltai pradeda aižėti.

Šių kūčiukų tešlai naudoju mažai mielių, jie nebūna minkšti kaip bandelės, bet tokie traškiai graužiami. Taigi ir tešla nereikia tikėtis, kad energingai padvigubės. Ji tik vos vos parodo požymius, kad mielės atsibudo.

Aguonas užpilti verdančiu vandeniu ir po kelių minučių nusunkti. Ta procedūra nuima aguonų kartumą.

Tešlą išmaišyti šaukštu, supilti aliejų, sudėti likusį cukrų, druską, aguonas. Išmaišyti, įsijoti miltus. Recepte nurodytas apytikslis kiekis, išties miltų reikia tiek, kad tešlą būtų galima minkyti rankomis. Išminkyti. Sugnaibyti šešiais gabalais. Kiekvieną jų sukočioti į 0,5 – 1 cm storio voleliais. Peiliu supjaustyti gabaliukais (judesys ne “džyru-džyru”, bet “spust ir atstumti”). Sudėti į skardą, paliekant tarp jų truputį vietos.

Kepti 180C karštumo orkaitėje apie 20 -25 minutes kol gražiai pagels.

Išeiti iš AMP versijos