Daugelis žmonių mėgsta sūrį ir įtraukia jį į savo racioną, tačiau kai kurie faktai, kuriuos žinote apie šį produktą, iš tikrųjų yra klaidingi. Įsitikinkite, kad renkatės sūrį, kuris turės geriausią poveikį jūsų sveikatai.
Sūris yra puikus baltymų ir kalcio šaltinis, tačiau jame taip pat yra daug sočiųjų riebalų ir druskos. Vartojant sūrio per daug, tai gali turėti neigiamų pasekmių sveikatai. Tačiau sūrio žala gali būti perdėta, o mokslininkai jau paneigė daugybę mitų apie šį produktą.
Turėtumėte visiškai atsisakyti sūrio
Iš tikrųjų visiškai atsisakyti sūrio nebūtina, nors ji iš tikrųjų gali padidinti cholesterolio kiekį organizme. Vis dėlto, jei turite problemų su širdies ir kraujagyslių sistema, daug riebalų turinčius sūrius turėtumėte vartoti saikingai.
Vos 30 gramų sūrio gali sudaryti 7 % jūsų dienos kalorijų normos, o vienoje čederio porcijoje yra daugiau druskos nei traškučių pakelyje, todėl įsitikinkite, kad porcijos yra nedidelės.
Jei norite gauti daugiau kalcio ir baltymų, kurių gausu sūryje, taip pat galite pradėti valgyti daugiau neriebaus jogurto, konservuotos žuvies, tofu, pupelių ir lęšių.
Sūris reikalingas kaulų tvirtumui palaikyti
Sūris iš tiesų yra puikus kalcio šaltinis – vos viena porcija čederio gali suteikti daugiau nei ketvirtadalį jūsų paros kalcio poreikio. Tačiau kituose pieno produktuose kalcio taip pat gausu, o druskos ir riebalų juose gerokai mažiau.
Tačiau sūryje taip pat yra nedidelis kiekis vitamino D, kuris tirpsta riebaluose ir padeda įsisavinti kalcį iš maisto. Kai kuriuose kituose pieno produktuose, kurie nėra riebūs, šio vitamino yra nepakankamai, todėl iš jų negausite tiek naudos. Tačiau kiaušiniai, praturtinti grūdai ir riebios žuvys gali būti puikus vitamino D ir kalcio šaltinis.
Ožkos sūris sveikesnis už karvės sūrį
Minkštame ožkos sūryje 100 gramų yra maždaug 26 gramai riebalų – tiek pat, kiek brie ir edamame – ir jis ne mažiau sūrus nei karvės pieno sūris. Ožkos riebalai iš tikrųjų laikomi didelio riebumo produktu, todėl jis nebus labiau dietinis nei karvės pieno sūris.
Tačiau ožkos sūris geriau tinka žmonėms, kurie netoleruoja laktozės.