Bulvės – dažniausias svečias ant mūsų stalo. Bulvės turi ne mažai privalumų: maistingos, nebrangios ir skanios. Tačiau net ir nekaltai atrodanti bulvių košė gali būti nuodinga. Simptomai pasireiškia tik po 8-10 valandų ir apima tiek virškinimo trakto sutrikimus, tiek dalinį regėjimo praradimą ir haliucinacijas. Haliucinacijos nuo bulvių gali atrodyti juokingai, tačiau kas gali atsitikti jūsų sveikatai – visai nejuokinga. Kad išvengtumėte nereikalingų problemų, prieš pirkdami bulves pasistenkite jas vizualiai patikrinti. Štai kokių bulvių geriau nepirkti.
Minkštos bulvės
Net jei bulvės namuose laikomos tinkamomis sąlygomis, atskiros šaknys gali suminkštėti ir susilpnėti. Jų nereikėtų valgyti: bulvių minkštumas atsiranda dėl padidėjusio solanino kiekio. Tai toksinas, kuris gali būti kenksmingas žmonėms. Perdozavus solanino, atsiranda nervų sistemos sutrikimų ir net mirtis. Tad kodėl verta rizikuoti?
Daigintos bulvės
Jei bulvė pradėjo dygti dar parduotuvėje ar namuose, vadinasi: greičiausiai tai “sveika” bulvė, kuri nebuvo apdorota cheminėmis priemonėmis. Tačiau daigų sudėtyje yra minėto solanino ir kitos toksiškos medžiagos – chakonino. Kietas bulves dar galima nulupti ir virti, tačiau minkštas bulves reikėtų nedelsiant išmesti.
Ant bulvės yra žalių dėmių
Kuo ilgiau bulvės yra veikiamos saulės spindulių, tuo daugiau solanino toksino jos pagamina. Dėl susikaupusio solanino žievės ir minkštimo dalys gali tapti žalios spalvos (ar žalio atspalvio). Ir šios “žalumos” niekada neturėtų valgyti nei žmonės, nei gyvūnai. Todėl lupdami bulves būtinai išpjaukite žalius gabalėlius.
Taip pat skaitykite: