36% mokslininkų mano, kad dirbtinis intelektas gali sukelti branduolinio lygio katastrofą


Stanfordo universiteto į žmogų orientuoto instituto atlikta apklausa parodė, kad 36 procentai tyrėjų mano, jog gali sukelti „branduolinio lygio katastrofą“. Apklausa buvo atlikta kaip Instituto metinės AI indekso ataskaitos dalis, kuri iš tikrųjų yra visos pramonės būklės ataskaita. Nepaisant šio neigiamo rezultato, ši ataskaita taip pat rodo, kad politikos formuotojų susidomėjimas dirbtiniu intelektu auga, o pati technologija skatina mokslinius atradimus.

Dirbtinis intelektas gali pakeisti pasaulį

Neuroninis tinklas

36 procentų skaičius pateikiamas su svarbiu įspėjimu: jis taikomas tik pačiam dirbtiniam intelektui priimant sprendimus, t. y. kai neuroninis tinklas pats pasirenka, kas galiausiai sukelia nelaimę, o ne žmonių piktnaudžiavimą dirbtiniu intelektu.

Nuo 2012 metų incidentų ir ginčų, susijusių su dirbtiniu intelektu, skaičius išaugo 26 kartus. Tarp reikšmingų 2022 m. incidentų yra suklastotas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, o Amerikos kalėjimai naudojasi technologijomis klausytis savo kalinių pokalbių telefonu, rašoma pranešime.

Tyrėjai teigia, kad šis augimas atspindi ir platesnį AI technologijų naudojimą, ir supratimą apie galimą piktnaudžiavimą. Nepaisant šių rūpesčių, tik 41 procentas tyrėjų mano, kad dirbtinis intelektas turėtų būti reguliuojamas. 57 procentai mokslininkų mano, kad naujausi mokslinių tyrimų pasiekimai atveria kelią dirbtiniam visuotiniam intelektui. 73 procentai tyrėjų mano, kad dirbtinis intelektas netrukus gali sukelti revoliucinius pokyčius visuomenėje, o tai darosi akivaizdu.

Išeiti iš AMP versijos