Širdies ir kraujagyslių sistemos ligos yra dažniausia mirties priežastis Žemėje. Kasmet nuo šios grupės ligų miršta apie 18,5 mln. žmonių. Tačiau mokslininkai žino, kad yra tam tikrų būdų, kaip sumažinti tokių ligų tikimybę, ir mityba čia atlieka svarbų vaidmenį. Šiame straipsnyje pakalbėsime apie pagrindinius maisto produktus širdies sveikatai stiprinti.
Vaisiai ir daržovės
Šie maisto produktai turi daug naudingų komponentų. Bananuose ir saldžiosiose bulvėse yra kalio – pagrindinio širdies sveikatai reikalingo mineralo. Daržovės gali padėti išvengti arterijų užsikimšimo. Lapiniuose žalumynuose yra ląstelienos, kuri gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį ir kraujospūdį.
Pilno grūdo produktai
Yra įvairių rūšių angliavandenių. Rafinuoti angliavandeniai, pavyzdžiui, esantys baltoje duonoje, paprastai padaro daugiau žalos nei naudos. Tačiau sudėtiniuose angliavandeniuose, pavyzdžiui, esančiuose viso grūdo produktuose, tokiuose kaip įvairūs grūdiniai produktai ir tamsi duona, yra skaidulinių medžiagų, kurios skatina širdies veiklą.
Juose taip pat yra vitaminų ir mineralų, pavyzdžiui, geležies, seleno, tiamino (vitamino B1), riboflavino (vitamino B2), niacino (vitamino B3), folio rūgšties (vitamino B9) ir magnio. Jei siekiate sveikatai palankios mitybos, rinkitės maisto produktus, kurių sudedamųjų dalių sąraše yra pilno grūdo grūdų.
Liesi ir augaliniai baltymai
Specialistai pataria iš mitybos raciono išbraukti perdirbtus baltyminius produktus ir vietoj jų vartoti augalinius baltymus ir žuvį, taip pat liesą mėsą. Tai ankštinės daržovės, paukštiena ir žuvis bei neriebūs pieno produktai. Augaliniuose produktuose taip pat yra pakankamai ląstelienos, o žuvyje yra neįtikėtinai sveikų omega-3 riebalų.
Sveiki riebalai
Iš tiesų riebalai yra būtina mūsų organizmo sudedamoji dalis, tačiau labai svarbu atkreipti dėmesį į jų rūšį. Sveikųjų komponentų yra įvairiuose aliejuose, pavyzdžiui, saulėgrąžų, alyvuogių, rapsų, sojų, taip pat riešutuose ir sėklose. Tuo tarpu kenksmingų transriebalų yra margarine, traškučiuose ir dešrelėse. Paprastai, jei kambario temperatūroje riebalai išlieka kieti, jie tikriausiai yra sotieji, o tai reiškia, kad yra kenksmingi.