5 geriausi būdai sumažinti stresą ir nervinę įtampą vos per kelias minutes


Stresas

Žinote tą jausmą: širdis ima plakti, delnai prakaituoja, jus apima įtampa ir stresas. Kaip kuo greičiau sugrįžti į normalią būseną? Yra keletas paprastų būdų, kurie padės nusiraminti vos per kelias minutes.

“Streso valdymas gali būti labai svarbus, nes padeda sveikai įveikti stresą. Svarbu pripažinti šį jausmą ir naudoti įveikimo strategijas, – sako licencijuota santuokos ir šeimos terapeutė Melissa Dowd.

Priešingu atveju stresas gali tapti lėtiniu, o tai gali pakenkti jūsų sveikatai ir pakenkti jūsų kūnui tiek fiziškai, tiek psichiškai, – sako Dowd ir priduria, kad stresas gali sukelti tokius simptomus, kaip energijos praradimas ir galvos skausmas, arba galiausiai prisidėti prie rimtesnių ligų, tokių kaip autoimuninės ligos, diabetas, širdies ligos, aukštas kraujospūdis ar nutukimas.

Streso valdymas – geriausia praktika

Pateikiame penkis greitus būdus, kurie padės per penkias minutes (ar greičiau) nutraukti streso ciklą, kad galėtumėte nusiraminti, persiorientuoti ir tęsti darbą.

Streso valdymas

Keletą kartų giliai įkvėpkite

“Tarp kvėpavimo ir kūno yra labai glaudus ryšys”, – sako Harvardo medicinos mokyklos medicinos docentė daktarė Michelle Dossett. Amerikos širdies asociacijos duomenimis, kai patiriate stresą, kvėpavimas gali paspartėti, todėl padidėja kraujospūdis ir padažnėja širdies ritmas.

“Tačiau kai kvėpuojate ramiai ir pamatuotai, nurimsta ir jūsų kūnas”, – sako ji. – Mačiau, kaip pacientai atsikratė panikos priepuolių naudodami diafragminį kvėpavimą, kad pakeistų savo psichinę būseną.”

Išeikite į lauką

Kitas greitas būdas sumažinti stresą – leisti laiką lauke, sako klinikinė psichologė Holly Schiff.

Tyrimai tai patvirtina. 2014 m. rugsėjį žurnale “Environment and Behavior” paskelbtame tyrime nustatyta, kad žmonės, kurie tiesiog žiūrėjo į medžių vaizdus, jautė mažiau streso.

2014 m. spalio mėn. žurnale “Frontiers in Psychology” paskelbtame straipsnyje teigiama, kad aplinka gali automatiškai pritraukti dėmesį ir sukelti malonumo jausmą. Minesotos universiteto duomenimis, žmones žavi gamta, o buvimas lauke gali atitraukti mintis nuo to, kas jus vargina.

Sudarykite sąrašą

Daugybė darbų (ypač kai trūksta laiko) kartais gali sukelti stresą ir nerimą. “Queensland Health” teigimu, tokiais atvejais gali būti naudinga užsirašyti viską, kas dedasi galvoje.

Užduočių perkėlimas iš galvos į popieriaus lapą gali būti labai naudingas. Tai gali padėti nustatyti prioritetus ir sutelkti dėmesį į tai, kas yra prieš jus, o ne nerimauti, kad kažkas gali išsprūsti.

Naudoti meditacijos programėlę

Pasak Mayo klinikos, meditacija gali sukelti ramybės, giedrumo ir pusiausvyros jausmą, o tai ypač naudinga tais momentais, kai jaučiatės visai ne ramiai. Meditacija puiki tuo, kad ją galite praktikuoti bet kurioje vietoje.

Pasak Amerikos širdies asociacijos, meditacija gali padėti nusiraminti ir įgyti perspektyvą. Galbūt nuspręsite, kad tai, kas jus veda į aklavietę, vis dėlto nėra toks svarbus dalykas.

Žaiskite

Pasveikinkite savo vidinį vaiką ir, kai dėl streso jaučiatės irzlūs, žaiskite su suktuku ar streso kamuoliu. Šie paprasti žaislai gali atrodyti tinkamesni mokyklinio amžiaus vaikams, tačiau paėmus streso kamuolį ir kelis kartus stipriai jį suspaudus galima nutraukti įtemptą minčių eigą, tas pats pasakytina ir apie suktuką.


Taip pat skaitykite:

Išeiti iš AMP versijos