Ne visi riebalai vienodai naudingi. Taukai ir lašiniai yra populiarūs lietuviški produktai. Jie gerai pasotina, gali būti laikomi metų metus ir, pasak mitybos specialistų, yra labai naudingi. Tačiau ne visiems. Sužinokite, kokius lašinius ir kam saugu valgyti, o kokie, priešingai, kenkia sveikatai.
Lašiniai – tai riebalų sluoksnis, kuriame yra vitaminų, polinesočiųjų riebalų rūgščių, antioksidantų ir kuriame gausu seleno. Sunku pervertinti lašinių naudą: jie stiprina imuninę sistemą, kovoja su vėžiu, saugo kraujagysles nuo aterosklerozės, gerina medžiagų apykaitą ir turi gerų tulžies pūslės savybių. Tačiau, pasirodo, ne visi riebalai yra vienodai naudingi.
Kodėl lašiniai yra blogi?
Yra įvairių rūšių lašinių: žali sūdyti, rūkyti, virti ir kepti. Iš visų naudingumu išsiskiria tik žali sūdyti lašiniai – po sūdymo jie beveik nepraranda savo naudingųjų savybių.
Žalingiausi yra rūkyti ir kepti lašiniai. Taip apdorojant produktą susidaro kenksmingi kancerogenai, o piktnaudžiaudami jais galite “užsidirbti” pankreatitą, cholecistitą, tulžies pūslės akmenligę ir padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje. Taigi gydytojai pataria nepirkti keptų ir rūkytų lašinių arba bent jau jais nepiktnaudžiauti. Tačiau ne visi gali valgyti ir žalius sūdytus lašinius.
Kuo pavojingi neapdoroti lašiniai ir kas jų neturėtų valgyti?
Žali, bet sūrūs lašiniai taip pat gali būti pavojingi kai kurių žmonių sveikatai. Gydytojai pataria jo nevalgyti:
- sergant kepenų ligomis;
- sergant inkstų ligomis;
- sergant tulžies akmenlige;
- sergant pankreatitu;
- sergant cholecistitu;
- cholesterolio apykaitos sutrikimai;
- žmonėms, turintiems antsvorio – tik po individualios dietologo konsultacijos.
Gydytojai taip pat įspėja nevalgyti senų geltonųjų riebalų – juose gali būti organizmui kenksmingų kancerogenų ir toksinų. Sveikiausi yra nesūdyti žali lašiniai. Jų galima valgyti kasdien, tačiau neperžengiant protingos ribos – 20-25 g, t. y. 1-2 skilteles.