Medus ir cukrus yra angliavandeniai, kuriuos daugiausia sudaro gliukozė ir fruktozė. Jie naudojami kaip daugelio maisto produktų, receptų ingredientai. Abu gali prisidėti prie svorio padidėjimo, jei vartojami per daug. Medus turi daug geresnę reputaciją, bet iš tikrųjų nėra laikomas sveiku maistu. Taigi, kuris saldiklis yra geresnis? Štai ką reikia žinoti.
Turinys
Medaus privalumai
Meduje fruktozės yra daugiau nei gliukozės. Fruktozė yra saldesnė už gliukozę, todėl maiste ar gėrimuose galite naudoti mažiau medaus.
Žaliame, nepasterizuotame meduje yra nedidelis kiekis vietinių žiedadulkių, kurios gali padėti sumažinti alergines reakcijas.
Medus taip pat turi papildomos naudos sveikatai:
- apdorojamas mažiau nei cukrus;
- turi antimikrobinių savybių;
- malšina kosulį ir gerklės skausmą.
Medaus trūkumai
Medus yra šiek tiek kaloringesnis nei sacharozė. Jį daugiausia sudaro cukrus, todėl jį reikia vartoti saikingai. Tai ypač svarbu, jei turite sveikatos problemų, tokių kaip diabetas, širdies liga ar nutukimas.
Medus gali būti pavojingas kūdikiams iki 1 metų. Taip yra todėl, kad jame yra bakterijų sporų, kurios gali sukelti botulizmą.
Cukraus privalumai
Kaip angliavandenis, cukrus yra potencialus greitos energijos šaltinis. Kad jūsų smegenys veiktų, kasdien reikia 130 gramų angliavandenių. Cukrus mažiau kaloringas, arbatiniame šaukštelyje yra apie 16 kalorijų.
Baltasis cukrus turi ilgą galiojimo laiką, jį lengva naudoti kepimui ir virimui. Cukrus paprastai yra pigus ir lengvai prieinamas.
Cukraus trūkumai
Valgant per daug cukraus gali padidėti širdies ligų ir 2 tipo diabeto rizika. Cukrus yra dažnas daugelio perdirbtų maisto produktų ingredientas, todėl galite jo suvalgyti daugiau, nei manote. Tai gali sukelti svorio padidėjimą ir nutukimą.
Žmonės, sergantys cukriniu diabetu, turėtų stebėti savo suvartojamo cukraus kiekį, nes tai gali sukelti cukraus kiekio kraujyje padidėjimą.
Vartojant didesnius kiekius, nei reikia jūsų organizmui, cukrus gali greitai suteikti energijos antplūdį, bet vėliau smarkiai nukristi.
Išvada
Tiek medus, tiek cukrus gali turėti neigiamos įtakos jūsų sveikatai, jei vartojamas per daug. Medus turi šiek tiek daugiau naudos nei cukrus. Tačiau klaidinga manyti, kad medus yra daug sveikesnis nei cukrus.