Ar žinojote, kad didžiausi pasaulio rykliai yra žolėdžiai?


Didžiausi pasaulio rykliai yra žolėdžiai

Didžiausi pasaulio rykliai yra žolėdžiai

Tasmanijos universiteto mokslininkai surinko pakankamai įrodymų, leidžiančių teigti, kad bangininiai rykliai yra visaėdžiai, kurie linkę maitintis dumbliais, o ne kriliais ir planktonu, kaip manyta anksčiau. Kai kurie netgi mano, kad jie yra žolėdžiai, nes rykliai daug geriau virškina dumblius nei krilius. Tokie duomenys gaunami analizuojant šių jūrų milžinų išmatų sudėtį ir įvairių medžiagų kaupimąsi odoje.

Plaktagalviai rykliai yra žolėdžiai

Yra dar bent vienas žinomas dumbliais mintantis ryklys – plaktagalvis ryklys. Jis medžioja nedidelį grobį, kuris bando pasislėpti dumblių tankmėje, ir praryja abu iš karto. Šių ryklių medžiagų apykaitos tyrimai parodė, kad jie ne atsikrato tokio balasto, bet evoliucijos eigoje išmoko jį iš dalies pasisavinti.

Su bangininiais rykliais yra sudėtingiau, nes jie nemoka medžioti ir tiesiog filtruoja didžiules vandens mases, prarydami dumblius kartu su viskuo, kas prie jų prilimpa. Rykliai nesirenka, kuo maitintis, jie priversti sekti jūros sroves, kurios neša dumblius ir krilius. Taip pat įvairios šiukšlės, kuriose vis daugiau plastiko, kurio mokslininkai vis dažniau randa bangininių ryklių išmatose.

Šaltinis

Išeiti iš AMP versijos