Ar žinote, kaip karšta vonia veikia sveikatą?


Yra tyrimų, įrodančių, kad šilta turi teigiamą poveikį sveikatai. Tai gali sumažinti insulto ir širdies ligų riziką. Padeda kovoti su stresu ir nuovargiu, gali pagerinti nuotaiką.

Manoma, kad šilta vonia padeda sumažinti sąnarių skausmą, mažina įtampą, atpalaiduoja ir pagerina miegą. Norėdami patvirtinti vonių naudą, mokslininkai atliko tyrimą. Jame dalyvavo 30 000 japonų. Savanoriai pirmiausia užpildė anketą apie savo sveikatą ir įvertino savo gyvenimo kokybę. Tada mokslininkai juos stebėjo 20 metų.

Rezultatas parodė, kad žmonės, kurie maudėsi vonioje du ar daugiau kartų per savaitę, turėjo 28 % mažesnę kraujagyslių ligų riziką ir 26 % mažesnę insulto riziką. Tačiau tyrimas buvo stebimas, todėl negalima teigti, kad šiltos vonios iš tikrųjų padeda sumažinti galimas širdies problemas ar insulto riziką.

Karštos vonios malonumai

Padeda įveikti depresiją

Kitas nedidelis tyrimas parodė, kaip vonios yra susijusios su depresijos išsivystymu. Eksperimente dalyvavo 36 asmenys, turintys patvirtintų depresinių sutrikimų: 17 maudėsi 39 °C ir aukštesnės temperatūros (hiperterminės vonios), 19 – kontrolinėje grupėje. Eksperimentas truko aštuonias savaites.

Rezultatas parodė, kad hiperterminės vonios gali sumažinti depresijos simptomus. Bet dėl ​​nedidelės imties vienareikšmiškas išvadas daryti dar anksti, reikia atlikti tolesnius tyrimus.

Pagerina nuotaiką

Kitas eksperimentas palygino šilto dušo ir vonios poveikį žmonių sveikatai ir nuotaikai. Šiltas vanduo plečia kraujagysles ir padidina kraujotaką, dėl to pagerėja organų praturtėjimas deguonimi ir maistinėmis medžiagomis. Mokslininkai pastebėjo, kad vonia veiksmingiau nei dušas mažina nuovargį, stresą, skausmą ir gerina nuotaiką. Tačiau tyrimas taip pat buvo nedidelis, jame dalyvavo tik 38 žmonės.

Bet jei mėgstate maudytis vonioje, nepaisant jos naudos, svarbu stebėti temperatūrą, kad neperkaistumėte. Tai gali sukelti sąmonės sumaištį, tai yra orientacijos erdvėje ir laike praradimą, o vietoj atpalaiduojančio efekto sukelti dar didesnį nuovargį.

Išeiti iš AMP versijos