Atšilus orams prasidėjo erkių sezonas: kaip apsisaugoti?


Suaktyvėjo erkės

Atkeliavus šiltesniems orams suaktyvėjo pirmosios erkės, todėl rekomenduojame pagalvoti apie skiepus, kad išvengtumėte erkinio encefalito. Lietuvoje erkių sezonas dažniausiai trunka nuo kovo pabaigos iki spalio. Dabar, kai dirva sušilo iki penkių laipsnių, erkės suaktyvėjo. Dažniausiai erkės kelia pavojų iš karto nutirpus sniegui.

Erkių sezonas prasidėjo

Jeigu dar nesate pasiskiepyje, verta apie tai pagalvoti. Be to reikėtų naudoti ir prevencinės priemonės, siekiant išvengti erkių įkandimų gamtoje. Nuo erkinio encefalito galite apsisaugoti tik skiepais.

Siekiant apsisaugoti nuo erkinio encefalito, yra veiksmingos ir saugios inaktyvuotos vakcinos, skirtos tiek suaugusiems, tiek vaikams. Skiepijimo kursas susideda iš trijų injekcijų. Pirmosios dvi skiriamos 1-3 mėnesių intervalu, trečioji – po metų. Po dviejų injekcijų imunitetas geras, bet išsilaiko tik vieną sezoną, trečia injekcija pailgina imunitetą.

Specifinio erkinio encefalito gydymo nėra, gydomi tik simptomai. Vakcinos nuo Laimo ligos – kitos erkių platinamos infekcinės ligos – nėra, o vienintelis būdas apsisaugoti nuo šios ligos – vengti erkių įkandimų. Laimo ligos atvejai registruojami ištisus metus, nes ligą sunku nustatyti. Dažnai pacientas į gydytoją kreipiasi tik turėdamas liekamuosius ligos simptomus arba su jų komplikacijomis.

Išeiti iš AMP versijos