Biologai paaiškino, kodėl vienus žmones uodai gelia dažniau nei kitus


Kodėl vieni uodai gelia dažniau nei kitus

Kai kuriuos žmones ypač traukia . Nauji eksperimentai tai susiejo su padidėjusiu karboksirūgščių (apie šias rūgštis skaitykite čia) kiekiu odoje. Šios medžiagos kiekis nesikeičia nei dėl amžius, nei dėl dietos. Taip pat nepadės ir odos kremai.

Kodėl vienus žmones uodai gelia dažniau ir daugiau, nei kitus?

Jau seniai pastebėta, kad kai kurie žmonės ypač traukia uodus. Kokia yra jų ypatybė, tiksliai nežinoma, ir šis klausimas yra daugelio tyrimų objektas. Visų pirma, prieš keletą metų buvo įrodyta, kad daugiau uodų traukia tie, kurie aktyviai juos baido. Yra net nepatvirtintų hipotezių, siejančių šį poveikį su kraujo grupe. O žurnale „Cell“ publikuoto naujo straipsnio autoriai atrado dar vieną tokių žmonių ypatybę, dabar jau cheminę.

Ne paslaptis, kad kiekvienas žmogus turi savo unikalų kvapą. Jį lemia medžiagų, kurios išskiriamos ant odos ir kurias apdoroja joje gyvenantys mikroorganizmai, rinkinys. Leslie Vosshall ir jos kolegos išanalizavo šį cheminį profilį žmonėms, turintiems skirtingą patrauklumą uodams, ir parodė, kad jie gamina didesnį karboksirūgšties kiekį. Be to, šių medžiagų poveikis nesikeičia nei su amžiumi, nei keičiant mitybą ar odos priežiūros priemones.

Atliktas tyrimas

Mokslininkai atliko eksperimentą su 64 savanoriais. Jie šešias valandas nešiojo nailonines rankoves, kad surinktų lakias medžiagas iš savo odos. Nukirpę nailono fragmentus, mokslininkai įdėjo du jų gabalus į kamerą, kurioje buvo uodai, kad būtų galima nustatyti, kuris iš mėginių gavo daugiau įgėlimų. Taigi, lygindami poras, autoriai sudarė kvapų patrauklumo „įvertinimą“.

Pavyzdys Nr. 33, užėmęs aukščiausią eilę, buvo daugiau nei šimtą kartų patrauklesnis uodams nei 19 ir 28 pavyzdžiai, kurie buvo pačioje sąrašo pabaigoje. Tada biologai nustatė cheminius šių kvapų profilius: kaip paaiškėjo, daugiau vabzdžių gėlė ten, kuriuose buvo daug karboksirūgščių arba jų perdirbimo odos mikrofloros produktų.

Karboksirūgštys yra gana paprasti organiniai junginiai, kurie yra riebalinių liaukų sekrecijos dalis. Žinoma, kad žmogaus odoje jų gaminasi aktyviau nei kitų gyvūnų, nors tikslūs kiekiai gali labai skirtis ir priklausyti nuo individualių organizmo savybių. Šis lygis kiekvienam yra individualus, tačiau tuo pačiu išlieka stabilus, šiek tiek kintantis su amžiumi ar keičiantis mitybai.

Tai patvirtino papildomi eksperimentai, kuriuos atliko Leslie Vosshall ir jos bendraautoriai. Mokslininkai eksperimentus su nailonu pakartojo kelis kartus su kelių mėnesių intervalu ir iš esmės gavo tokius pačius „patrauklumo įvertinimus“ kaip ir pirmą kartą. Ir tai nepaisant to, kad kai kurie savanoriai tyrimo laikotarpiu keitė prausimosi ir odos priežiūros priemones.


Taip pat skaitykite:

Išeiti iš AMP versijos