Būtinai patikrinkite etiketę: kenksmingos šampūno sudedamosios dalys


Ar visada prieš pirkdami išstudijuojate šampūno sudėtį? Ar kai kurios jo sudedamosios dalys jums ką nors sako? Jei nesate chemikas, tuomet bent pusė ingredientų jums nepažįstami. Ir tai normalu.

O ar žinojote, kad plaukų slinkimas priklauso ne tik nuo hormoninių pokyčių organizme, išorinių veiksnių ir psichinės sveikatos? Šampūnas taip pat gali būti viena iš priežasčių. Sužinokite, kurių cheminių medžiagų pavadinimų šampūnuose reikėtų vengti.

Šampūnų sudedamosios dalys

Natrio laurilsulfatas (SLS)

Tai cheminė putojanti medžiaga, kurios dėka produktas gerai putoja. Tačiau tai gana žalinga jūsų plaukams: naikina folikuluose esančius baltymų junginius, dėl to plaukai slenka, keičiasi jų struktūra, sulėtėja augimas ir atrodo nesveikai. Dėl SLS galvos oda išsausėja, pleiskanoja ir atsiranda seborėjos požymių.

Natrio chloridas

Jei plausite plaukus šampūnu, kuriame yra didelė natrio chlorido koncentracija, jūsų oda taps sausa ir niežės. Ir tai provokuoja aktyvų plaukų slinkimą.

Parabenai

Gamintojai į šampūną deda propilparabeno ir metilparabeno. Taip siekiama padidinti produkto galiojimo laiką iki dvejų metų po atidarymo. Tačiau pirmiausia jie sukelia niežulį ir nuolatinį pleiskanojimą, o vėliau – plaukų slinkimą.

Atkreipk dėmesį! Jeigu ant pakuotės matote užrašą „be parabenų“, tai nereiškia, kad gaminyje nėra kenksmingų ingredientų. Tai tikriausiai rinkodaros triukas. Galite gana lengvai patikrinti autentiškumą. Jei galiojimo laikas yra ilgesnis nei 1 mėnuo, tada jame yra šio konservanto. Todėl patariame rinktis trumpiausią galiojimo laiką turintį produktą ir laikyti jį šaldytuve. Pirmenybę teikite ekologiškai kosmetikai.

Dietanolaminas (DEA) ir trietanolaminas (TEA)

Tai sintetiniai ingredientai, kurie sukuria putas. DEA ir TEA negali sukelti plaukų slinkimo, tačiau gali sunaikinti natūralų keratiną ir sudirginti galvos odą.

Alkoholis

Ne visos alkoholio rūšys yra kenksmingos. Pavyzdžiui, cetilas ir stearilas drėkina ir minkština plaukų sruogas. Tuo tarpu propanolis ir izopropilo alkoholis išsausina plaukus, daro juos trapius.

Propilenglikolis (PEG)

Kiti jo pavadinimai yra polioksietilenas arba tiesiog polietilenas. Jis naudojamas kaip šampūnų ir kondicionierių tirštiklis. Šis ingredientas turi ir neigiamą pusę – plaukai išsausėja, tampa trapūs ir linkę slinkti.

Išeiti iš AMP versijos