CO2 kiekis atmosferoje pasiekė prieš 4 milijonus metų Žemėje buvusį lygį


CO2 lygis pasaulyje

Pagrindinė JAV klimato agentūra paskelbė, kad šiais metais anglies dioksido koncentracija ore 50 proc. viršijo prieš pramonės revoliuciją buvusį lygį ir pasiekė tokį lygį, kokio Žemė nematė jau 4 mln. metų. Nacionalinė vandenynų ir atmosferos administracija (NOAA) teigė, kad klimato kaita, kurią sukėlė pramonės plėtra, statybos, transportas ir masinis miškų kirtimas, yra istorinio aukščiausio lygio priežastis.

Žemėje dar neregėtas CO2 (anglies dioksido) lygis

Gegužę tradiciškai būna didžiausia koncentracija per metus. Šių metų gegužę peržengėme 420 ppm ribą – tai vienetas, naudojamas įvairių dalelių koncentracijai atmosferoje matuoti. 2021 m. gegužės mėn. užfiksuota 419 ppm, o 2020 m. – 417 ppm. Matavimai atliekami Havajuose esančioje Mauna Loa observatorijoje, kuri įsikūrusi vulkaninėje aukštumoje, kad būtų galima atmesti vietines priemaišas.

CO2 lygis
CO2 lygis

Prieš industrializaciją CO2 koncentracija buvo apie 280 ppm ir per pastaruosius 6 000 civilizacijos metų buvo stabili. Dabar esame beveik prieš 4,1-4,5 mln. metų, kai CO2 kiekis atmosferoje buvo šiek tiek didesnis nei 400 ppm. Tuomet Arktis buvo apaugusi miškais, o jūros lygis buvo 5-25 m aukštesnis nei dabar. Jei grįžtume prie šių parametrų – to pakaktų, kad daugelis mūsų pakrančių miestų atsidurtų po vandeniu.

CO2 yra šiltnamio efektą sukeliančios dujos, kurios sulaiko šilumą ir didina planetos temperatūrą. Jis jau tūkstantmečius cirkuliuoja ore ir vandenyje. Šiltnamio efektas jau dabar sukelia didelių nelaimių ir stichinių nelaimių. Žmonės dar niekada nebuvo susidūrę su tokiu dideliu anglies dioksido kiekiu ore. Jau pusę amžiaus stebime, kaip ji kaupiasi, ir iki šiol nesugebėjome nieko padaryti, kad padėtis pasikeistų.


Taip pat skaitykite:

Išeiti iš AMP versijos