Duona yra vienas iš pagrindinių lietuvių maisto produktų. Daugelis žmonių susiduria su problema, jog jos galiojimo laikas pasibaigia ir pradeda pelyti. Pateikiame keletą praktiškų būdų, kaip prailginti duonos galiojimo laiką.
Kaip užtikrinti, kad duona kuo ilgiau išlaikytų savo savybes?
Todėl Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba teigia, kad norint kelias dienas išlaikyti aukštą kepinių kokybę, svarbu prisiminti šiuos dalykus:
- Šiltos duonos negalima pakuoti, reikia palaukti, kol ji atvės. Priešingu atveju aplinka aplink gaminį prisipildo drėgmės, todėl greitai atsiranda pelėsis.
- Iš skirtingų rūšių miltų pagamintas duonas reikia laikyti atskirai. Kiekviena iš jų turi savo mikroflorą, o viena iš jų visada neigiamai veikia kitą. Dėl to atsiranda kvapų mišinys ir produktai greitai genda.
- Nors įprasta pjaustyti duoną nuo galo, optimalu pjauti atvirkščiai – nuo vidurio. Jei iš pradžių bet kokį kepinį perpjausite per vidurį, galite gerokai pailginti maisto produkto galiojimo laiką.
Duonos laikymas šaldytuve: privalumai ir trūkumai
Produkto taip pat nerekomenduojama laikyti šaldytuve. Juk šaldytuve jis greitai genda.
Šviežiai iškeptuose gaminiuose yra apie 50 % drėgmės, o šaldytuvo skyriuje yra tokios sąlygos, kad drėgmė iš jų garuoja greičiau. Dėl to kepiniai išsausėja, praranda skonį ir aromatą.
Tačiau daugelis žmonių vis dar laiko duoną šaldytuve. Nepaisant to, kad duona praranda skonį, šaldytuve ji išlieka valgoma ilgiausiai.
Jei pasirinksite šį metodą, nepamirškite, kad šaldytuve yra daug kvapų, kuriuos produktas gali sugerti. Kad taip nenutiktų, prieš dėdami maistą į lentyną, suvyniokite jį į foliją arba įdėkite į plastikinį maišelį.
Duoną reikėtų dėti ant apatinės lentynos, nes aromatinės medžiagos linkusios garuoti į viršų.
Duonos dėžė išlaikys savo skonį
Laikydami duoną specialioje dėžutėje nepamirškite, kad joje turi laisvai cirkuliuoti deguonis. Duonos dėžutę reikia laikyti atokiau nuo šiltų ir drėgnų vietų.
Be to, kartą per savaitę duonos dėžę reikia valyti švelniu acto rūgšties tirpalu, kad joje nesidaugintų grybeliai ir patogeniniai mikroorganizmai, galintys pakenkti duonos kokybei.
Rinkdamiesi duonos dėžę ieškokite medinių gaminių, pagamintų iš kadagio arba beržo žievės, nes šios medžiagos pasižymi antibakterinėmis savybėmis.
Prieš dedant kepinį į duonos dėžutę, jį reikia įdėti į medžiaginį maišelį, švarų celofaninį maišelį su skylutėmis arba suvynioti į popierių.
Į indą ar indą, kuriame laikoma duona, taip pat galite įdėti gabalėlį rafinuoto cukraus arba šiek tiek druskos lininiame maišelyje, kad palaikytumėte tą patį drėgmės lygį.
Taip pat skaitykite: