Vos vienas ingredientas nedideliais kiekiais gali gerokai sustiprinti priešuždegimines kavos savybes. Ekspertai mano, kad į kavą reikėtų įpilti šiek tiek pieno. Tyrimo rezultatai skelbiami žurnale ACS Publications.
Pienas ir kava
Atlikdami naująjį tyrimą Kopenhagos universiteto mokslininkai daugiausia dėmesio skyrė polifenoliams – organiniams junginiams, esantiems daugelyje maisto produktų, kurie pasižymi antioksidaciniu poveikiu. Ankstesni tyrimai parodė, kad polifenoliai gali sumažinti oksidacinį stresą žmogaus organizme.
Savo tyrimuose mokslininkai daugiausia dėmesio skyrė tam, kaip kofeino ir chlorogeno rūgštys sąveikauja su cisteinu (pagrindiniu pieno baltymu).
Pirmajame tyrime mokslininkai nagrinėjo, kaip polifenolių ir baltymų derinys veikia imunines ląsteles. Tada tyrėjai dirbtinai sukėlė imuninių ląstelių uždegimą ir patikrino, kaip veiksmingai šis derinys gali užkirsti kelią uždegimui. Pasak pagrindinės tyrimo autorės Marianne Nissen Lund, rezultatai buvo įspūdingi – baltymais praturtinti polifenoliai dvigubai veiksmingiau užkirsdavo kelią imuninių ląstelių uždegimui, palyginti su įprastais polifenoliais.
Kitaip tariant, mokslininkai įrodė, kad kava gali slopinti uždegimą žmonėms.
Tyrėjai teigia, kad šis ryšys pasireiškia ne tik kavoje su pienu, bet ir kituose maisto produktuose, pavyzdžiui, mėsos ir daržovių ar vaisių kokteiliuose. Tačiau reikės atlikti daugiau tyrimų.