Elektroninės cigaretės pažeidžia DNR, – sako tyrėjai


gali padaryti dar daugiau žalos DNR nei paprastų cigarečių rūkymas. Tyrėjai taip pat išsiaiškino, kad elektroninių cigarečių naudojimas, kažkada buvo laikomas „sveikesne“ tabako alternatyva, tačiau iš tikrųjų gali sukelti tas pačias pavojingas ligas.  Mokslininkų komandos darbo rezultatai buvo paskelbti žurnale “Oxford University Press Nicotine & Tobacco Research”.

Elektroninės cigaretės nėra “sveikesnės”

Revoliucinio tyrimo metu Pietų Kalifornijos universiteto (JAV) Kecko medicinos mokyklos specialistų grupė išanalizavo epitelio ląsteles, paimtas iš garų, tabako cigarečių rūkalių ir žmonių, kurie niekada nerūkė.

Rezultatai rodo, kad DNR pažeidimai buvo 2,6 karto didesni naudojant elektronines cigaretes (garinant skysčius) ir 2,2 karto didesni rūkantiems, palyginti su nerūkančiais.

Taip pat pažymima, kad didžiausias DNR pažeidimo lygis buvo pastebėtas kapsules vartojusiems “vaperiams”. Po jų sekė tie, kurie mėgo naudoti kitas panašias modifikacijas.

Mokslininkų komanda taip pat nustatė, kad saldaus skonio garai buvo susiję su didžiausiu DNR pažeidimo lygiu, o po to sekė mėtų ir vaisių skonis.

Elektroninių cigarečių naudojimas

„Pirmą kartą moksliškai įrodėme, kad kuo daugiau ir kuo ilgiau žmonės vartojo elektronines cigaretes, tuo daugiau DNR pažeidimų jų burnos ląstelėse atsirado“, – sakė vyresnysis tyrimo autorius, mokyklos populiacijos tyrimų ir visuomenės katedros profesorius. Sveikatos mokslai, medicinos Keka Ahmad Besaratiniya. Mokslininkas pridūrė, kad toks pat „vaizdas buvo pastebėtas ir rūkantiems įprastas cigaretes“.

Šis svarbus tyrimas yra pirmasis, kuriame aiškiai apibrėžiama DNR žala, atsirandanti rūkantiems, ir išsamiai aprašyta rizika, su kuria žmonės susiduria dėl elektroninių cigarečių, praneša „Study Finds“.

DNR pažeidimas burnos epitelio ląstelėse yra ankstyvas pokytis, susijęs su padidėjusia daugelio rūšių lėtinių ligų, įskaitant vėžį ir uždegimines ligas, rizika.

be to, mokslininkai jau anksčiau perspėjo, kad garinimas ir elektroninės cigaretės gali „pažadinti“ vėžines ląsteles.

Išeiti iš AMP versijos