ESO pradeda diegti naujuosius išmaniuosius skaitiklius


Energijos skirstymo operatorius šiandien pranešė, kad jau nuo šio mėnesio pradeda masinį išmaniųjų elektros skaitiklių diegimą visoje Lietuvoje. duomenimis, naujieji skaitikliai padės sutaupyti. Skaičiuojama, kad elektros energijos vartotojai, kuriems yra įdiegtas naujasis išmanusis skaitiklis, už elektros energiją moka 6 proc. mažiau.

Bus matomas elektros vartojimas kas valandą ESO paskyroje

Vartotojai, matydami savo suvartojimo istoriją, keičia savo įpročius ir taip gali suvartoti iki 6 proc. mažiau elektros energijos.

Išmaniųjų elektros skaitiklių diegimo etapai

I-asis diegimo etapas bus įgyvendintas iki 2026 m., o pradėta bus nuo namų ūkių, kurie suvartoja daugiau nei 1 000 kWh per metus (apie 60 proc. visų namų ūkių). Taip pat skaitikliai bus keičiami verslams.

II-asis diegimo etapas prasidės nuo 2026 m. suvartojantiems mažiau nei 1000 kWh per metus. Skaitikliai bus keičiami pasibaigus jų metrologinės patikros terminui.

Kiek kainuoja naujasis išmanusis skaitiklis?

Skaičiuojama, kad vidutinis skirstymo tarifo pokytis dėl išmaniųjų skaitiklių diegimo 2022–2037 m. laikotarpiu pagal kaštų naudos analizę gali sudaryti apie 0,05 euro ct/kWh. Vienas išmanusis įrenginys kainuoja apie 40 eurų.

Išmanieji skaitikliai jau yra įdiegti daugiau kaip 35 000 Lietuvos gyventojų, daugiausia tiems kurie yra įsirengę saulės elektrines ant stogo arba ant žemės savo sklype.

Išmaniųjų skaitiklių nauda vartotojams

Kiek truks naujo el. skaitiklio pakeitimas?

Pakeisti naują skaitiklį trunka iki 30 minučių, o vartotojo namai elektros neturės tik 10-15 minučių.

Kaip perduodama el. energijos suvartojimo informacija?

Naujieji skaitikliai nuotoliniu būdu perduos suvartojimo duomenis ir tinklo parametrus, todėl ESO galės greičiau ir tiksliau nustatyti bei šalinti gedimus, efektyvinti tinklo veiklą, o gyventojams nebereikės patiems nurašinėti ir deklaruoti elektros skaitiklių rodmenų.

ESO projekto kaina

1,2 mln. išmaniųjų skaitiklių už daugiau nei 105 mln. eurų (su PVM) įdiegs Prancūzijos bendrovė „Sagemcom Energy and Telecom“.

Bendra didžiausio Baltijos šalyse išmaniosios apskaitos projekto vertė sieks 147 mln. eurų.

 

Išeiti iš AMP versijos