Europa reikalauja visiško embargo Rusijos naftos, anglies, branduolinio kuro ir dujų importui


Europa reikalauja visisko embargo Rusijos naftos anglies branduolinio kuro ir duju importui

Parlamentas reiškia pasipiktinimą dėl pranešimų apie Rusijos ginkluotųjų pajėgų vykdomus žiaurumus ir reikalauja, kad karo nusikaltėliai būtų patraukti atsakomybėn.

Rusiškos naftos atsisakymas

Ketvirtadienį priimtoje rezoliucijoje, už kurią balsavo 513 EP narių, 22 – prieš ir 19 susilaikė, EP nariai ragina imtis papildomų baudžiamųjų priemonių, įskaitant “neatidėliotiną visišką Rusijos naftos, anglies, branduolinio kuro ir dujų importo embargą”.

Kartu turėtų būti parengtas planas, kaip užtikrinti ES energijos tiekimo saugumą, taip pat strategija, kaip “atšaukti sankcijas, jei imsis veiksmų atkurti Ukrainos nepriklausomybę, suverenitetą, teritorinį vientisumą tarptautiniu mastu pripažintose sienose ir visiškai išves savo karius iš Ukrainos teritorijos”.

Rusisku duju ir naftos atsisakymas Europoje

Pašalinti Rusiją iš G20 ir kitų daugiašalių organizacijų

Europarlamentarai primygtinai reikalauja, kad esamos sankcijos būtų visiškai ir veiksmingai įgyvendintos visoje ES ir ES tarptautinių sąjungininkų. Jie ragina ES vadovus pašalinti Rusiją iš G20 ir kitų daugiašalių organizacijų, tokių kaip JTŽTT, Interpolas, Pasaulio prekybos organizacija, UNESCO ir kitų, “o tai būtų svarbus ženklas, kad tarptautinė bendruomenė negrįš prie įprastų santykių su valstybe agresore”.

Kad sankcijos būtų veiksmingesnės, Parlamentas ragina pašalinti Rusijos bankus iš SWIFT sistemos, uždrausti visiems su Rusija susijusiems laivams įplaukti į ES teritorinius vandenis ir stovėti ES uostuose, uždrausti krovininį kelių transportą iš Rusijos ir Baltarusijos bei į jas. Europarlamentarai taip pat reikalauja areštuoti “visą turtą, priklausantį Rusijos pareigūnams arba su V. Putino režimu susijusiems oligarchams, jų patikėtiniams ir “šiaudeliams”, taip pat turtą Baltarusijoje, susijusį su A. Lukašenkos režimu”.

Atkreipiant dėmesį į Baltarusijos dalyvavimą kare Ukrainoje, rezoliucijoje reikalaujama, kad Baltarusijai taikomos sankcijos atspindėtų Rusijai taikomas sankcijas, siekiant panaikinti bet kokias spragas, leidžiančias V. Putinui pasinaudoti A. Lukašenkos pagalba siekiant apeiti sankcijas.

Ginklų tiekimas turi būti tęsiamas ir didinamas

EP nariai atkreipia dėmesį į šokiruojančius žiaurumus, “kurie neabejotinai prilygsta karo nusikaltimams”, kuriuos Rusijos kariuomenė įvykdė Ukrainoje, ypač Bučoje, ir į visišką ar beveik visišką Mariupolio, Volnovachos ir kitų miestų bei kaimų sunaikinimą (C ir D konstatuojamosios dalys). Jose pabrėžiama, kad karo nusikaltimų vykdytojai turi būti patraukti atsakomybėn, ir raginama įsteigti specialų JT tribunolą nusikaltimams Ukrainoje tirti.

Parlamentas pakartoja, kad ginklų tiekimas turi būti tęsiamas ir didinamas, kad Ukraina galėtų veiksmingai gintis. EP nariai pritaria tolesnei gynybinei pagalbai, kurią Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms individualiai teikia ES valstybės narės ir bendrai per Europos taikos priemonę.

Pažymėdami, kad beveik 6,5 mln. Ukrainos piliečių buvo perkelti šalies viduje, o daugiau kaip 4 mln. dėl karo pabėgo iš šalies (B konstatuojamoji dalis), EP nariai ragina sukurti saugius humanitarinius koridorius, kuriais būtų galima evakuoti nuo bombardavimo bėgančius civilius gyventojus, ir sustiprinti ES humanitarinės pagalbos tinklus Ukrainoje.

Jie smerkia Rusijos retoriką, kuria užsimenama, kad ji gali panaudoti masinio naikinimo ginklus, ir pabrėžia, kad bet koks toks panaudojimas turėtų griežčiausių pasekmių.


Taip pat skaitykite:

Išeiti iš AMP versijos