Vitaminų ir vertingų mikroelementų organizmas turi gauti pakankamais kiekiais, todėl jūsų mityba turėtų būti įvairi. Sviestas yra aukštos maistinės vertės produktas, turintis daug naudingų savybių. Tačiau ne visiems leidžiama jį valgyti.
Kas negali valgyti sviesto?
Yra žinoma, kad svieste gausu vitamino A, kuris gerina regėjimą, medžiagų apykaitą ir pagreitina ląstelių atsinaujinimą. Jame taip pat yra vitaminų E, K ir D, taip pat kalcio, fosforo, kalio ir kitų medžiagų. Dėl daugybės nepakeičiamų riebalų rūgščių ir vitaminų šis produktas teigiamai veikia odos, plaukų, nagų, kaulų sistemos būklę ir imunitetą.
Bet svieste yra ir kenksmingo organizmui laikomo cholesterolio, todėl PSO rekomenduoja suaugusiesiems jo suvartoti ne daugiau kaip 30 g per dieną. Taip pat šio pieno produkto turėtų vengti žmonės, kenčiantys nuo širdies problemų, taip pat tiems, kuriems yra padidėjęs cholesterolio kiekis, ūminis pankreatitas, hipertenzija ir tulžies akmenligė.