Įprotis kramtyti nagus: priežastys ir sprendimo būdai


Nagu kramtymas

Nagų kramtymą gali sukelti nerimas arba nuobodulys. Taip pat tai gali būti tiesiog blogas įprotis, kurio labai sunku atsikratyti.

Įprotis kramtyti nagus yra dažna problema, kuri ne tik kenkia nagų išvaizdai, bet ir gali sukelti sveikatos problemų, pavyzdžiui, infekciją, arba pažeisti nagus supančius audinius. Jau nekalbant apie tai, kad dabartinės pandemijos metu ypač svarbu laikyti pirštus atokiau nuo burnos.

Kaip atsikratyti nagu kramtymo

Kodėl žmonės turi įprotį kramtyti nagus?

Nėra iki galo žinoma, kodėl kai kurie žmonės kramto nagus. Tačiau tam įtakos gali turėti tam tikri veiksniai:

Keletas tyrimų rodo, kad nagų kramtymas (dar žinomas kaip onichofagija) turi genetinį komponentą. Viename tyrime nustatyta, kad 36,8 % žmonių, kurie kramto nagus, turėjo bent vieną tokį įprotį turintį šeimos narį. Psichikos sutrikimai taip pat labai prisideda prie šio įpročio atsiradimo. Sunkinantys veiksniai yra nuobodulys arba bandymas susikaupti. Nagų kramtymą taip pat gali sukelti nerimas.

“Svarbu mokėti nustatyti nagų kramtymą sukeliančius veiksnius – tai gali būti , nerimas ar net nuobodulys”, – aiškina daktarai. Kad būtų lengviau nustatyti šiuos veiksnius, galite kasdien vesti dienoraštį ir jame fiksuoti visas mintis, jausmus ir situacijas, kurios skatina nagų kramtymą. Nustačius, kokie veiksmai ar sąlygos sukelia norą pradėti kramtyti nagus, šį įprotį bus lengviau valdyti. Tai gali būti sunku padaryti savarankiškai, ypač jei kramtomi daugiausia nesąmoningai. Tokiu atveju galite pasitelkti žmogų, kuriuo pasitikite, kad jis jums pasakytų, jog pradėjote kramtyti nagus.

Jei nagų kramtymas yra kitos problemos, pavyzdžiui, psichikos ar elgesio sutrikimo arba psichologinės problemos, požymis, su ja bus sunku susidoroti savarankiškai, todėl geriau kreiptis į specialistą.

Kaip nustoti kramtyti nagus?

Tačiau jei tai nėra taip blogai ir nuolatinis noras kramtyti nagus yra tik blogas įprotis, galite pabandyti su tuo susitvarkyti patys.

Pakeiskite įprotį

Jei įsisąmoninsite savo elgesį, skatinantį kramtyti nagus, galėsite įvaldyti dėmesį atitraukiančio elgesio praktiką. Pavyzdžiui, suspauskite rankas kaskart, kai kyla noras pradėti kramtyti nagus. Įpročio modifikavimas pagrįstas elgesio (šiuo atveju nagų kramtymo) atpažinimo principu, o tada sukuriamas konkuruojantis elgesys, kuris atliekamas vietoj jo. Tai kognityvinės elgesio terapijos forma, kuri sustabdo arba pakeičia nagų kramtymo elgesį.

Manipuliavimas

Manipuliuodami daiktu, pavyzdžiui, streso kamuoliuku, įspėjamųjų nagų kramtymo požymių metu, taip pat galite atitraukti dėmesį nuo nagų kramtymo ir gauti tokį patį pasitenkinimą.

Kartaus skonio nagų lakas

Kad nagai nebūtų kramtomi, lengviau save kontroliuosite naudodami komercinį kartaus skonio nagų laką. Tai yra tam tikra aversijos terapijos forma. Nagų lako sudėtyje yra denatonio benzoato ir sacharozės oktaacetato, jo galima įsigyti be recepto. Tai gana veiksminga.

Išeiti iš AMP versijos