Manoma, kad žirnių sriubai gaminti tinka bet kokia mėsa – veršiena, jautiena, vištiena ar kiauliena. Tačiau patyrę šefai savo patirtimi yra įsitikinę, kad žirnių sriuba skaniausia, kai naudojama rūkyta mėsa su kaulu.
Sriubos receptas, kuriai reikės:
- 1,4 litro vandens;
- 250-300 g rūkytos mėsos su kaulu;
- 200 g lukštentų žirnių;
- 80 g svogūnų;
- 100 g morkų;
- 400 g bulvių;
- 20 g petražolių šaknų;
- 40 g sviesto;
- pipirų pagal skonį;
- druskos pagal skonį.
Kaip gaminti?
- Užpilkite žirnius 600-800 ml šalto vandens ir palikite 3-4 valandoms, kad po to sriuba greičiau išvirtų.
- Tuo metu galite išvirti mėsos sultinį. Kad jis paruoštas, sužinosite, kai mėsa lengvai atsiskirs nuo kaulo. Sudėkite ją į atskirą lėkštę ir sultinį perkoškite.
- Užvirinkite sultinį, sudėkite žirnius ir virkite pusvalandį ant vidutinės ugnies.
- Tuo tarpu pradėkite kepti ir troškinti mėsą – sumaišykite susmulkintą svogūną su tarkuota morka ir smulkiai supjaustyta petražolės šaknimi ir, įjungę viryklę ta pačia vidutine galia, troškinkite 25 minutes.
- Neskubėkite dėti troškintos mėsos į sriubą – pirmiausia sudėkite kubeliais supjaustytas bulves, tada pasūdykite ir virkite dar 15 minučių, o dabar jau galite dėti troškintas daržoves bei mėsą, palaukite, kol užvirs, ir virkite dar 5-10 minučių.