Išsamiausias Paukščių Tako žemėlapis tapo dar išsamesnis


Paukščių Tako žemėlapis

Paukščių Tako žemėlapis

ESA Gaia išsamiausias Paukščių Tako žemėlapis ką tik tapo dar išsamesnis. Trečiajame leidime žemėlapis buvo atnaujintas su informacija apie 1,8 milijardo žvaigždžių su jų fiziniais duomenimis, taip pat, dviejų žvaigždžių sistemas ir kt. Gaia projektas prasidėjo 2013 m., jo tikslas yra surinkti kuo išsamesnį trimatį Paukščių Tako žemėlapį. 2016 m. buvo išleistas pirmasis numeris su 1,1 milijardo žvaigždžių aprašymu. 2018 m. antrajame leidime buvo pridėta beveik 600 milijonų žvaigždžių ir jų judėjimo modelių aprašymai. 2020 metais planuojama Saulės sistemos trajektorija galaktikos centro atžvilgiu.

Paukščių Tako žemėlapis

Atnaujintame žemėlapyje yra 1,8 milijardo žvaigždžių su jų klase, chemine sudėtimi, temperatūra, mase ir amžiumi. Iš jų 1,5 milijardo yra ryškumo, spalvų, vietos ir judėjimo aprašymas. Pateikta skirtingų skiriamųjų gebų šviesos spektroskopija 475,6 mln. žvaigždžių. Šis metodas leidžia nustatyti žvaigždės temperatūrą, masę, amžių, spalvą, cheminę sudėtį ir metalo kiekį. , esančios arčiau Paukščių Tako centro, paprastai turi daugiau metalo nei tolimesnėse. Tai padeda sekti žvaigždžių vystymąsi įvairiose vietose – žvaigždei pereinant per gyvavimo ciklą, metalai pasiskirsto.

Žvaigždžių drebėjimai

Be kita ko, Gaia fiksuoja žvaigždžių drebėjimus – didelius žvaigždžių paviršiaus svyravimus. Be to, 33 milijonams žvaigždžių buvo atliktas linijinio greičio skaičiavimas – greitis, kuriuo žvaigždė juda link Žemės arba nuo jos, o tai suteikia žvaigždžių judėjimo modeliui tūrio, o ne tiesiog fiksuotą padėtį ant plokščio dangaus kupolo. Taip pat yra 813 000 sistemų su dviem žvaigždėmis, kurios sukasi viena aplink kitą.

„Gaia“ taip pat turi informacijos apie 156 000 asteroidų ir 31 Saulės sistemos planetinį palydovą. Be Paukščių Tako, žemėlapyje yra informacijos apie dar 2,9 milijono galaktikų su aprašymu apie jų ryškumą, spalvą, formą ir susidarymo istoriją, taip pat apie 1,9 milijono kvazarų.

Išeiti iš AMP versijos