Kaip apsisaugoti nuo elektros įtampų šuolių namuose?

Dėl įtampos kritimo arba pakilimo buitiniai prietaisai gali būti sugadinti ar net sudeginti


Padidėjus elektros energijos suvartojimui, dažnai elektros tinkluose sumažėja įtampa. Toks reiškinys itin neigiamai veikia buitinius prietaisus ir elektros tinklus. Tai ypač aktualu senuose pastatuose, kur elektros tinklai jau yra susidėvėję.

Ką galite padaryti, kad apsaugotumėte savo namus nuo elektros energijos tiekimo nutraukimo.

Kodėl įtampa šokinėja?

Staigus ir reikšmingas elektros tinklo įtampos pokytis vadinamas įtampos šuoliais. Visų pirma, elektros energijos tiekimo kokybei ir stabilumui įtakos turi du pagrindiniai veiksniai: nuolatinio elektros energijos gamybos ir vartojimo balanso palaikymas elektros sistemoje, taip pat tinklų (elektros linijų, transformatorių ir kt.) techninė būklė.

Energijos viršįtampius tinkle taip pat gali sukelti galingo įrenginio, sunaudojančio daug energijos, įtraukimas. Praktika rodo, kad dažniausiai tokios situacijos pasitaiko žiemos periodu – tai palengvina tai, kad žmonės daugiau laiko praleidžia namuose ir eksploatuoja įvairią įrangą. Be to, situaciją pablogina poreikis įjungti šildytuvus, kurie yra vienas galingiausių buitinių prietaisų.

UPS

Kaip suprasti, kad namuose ar bute kažkas negerai su įtampa?

Geriausias būdas nustatyti, ar jūsų namuose nenukrenta įtampa, yra naudoti multimetrą, išmatuojant ir registruojant skirtingais laikotarpiais gautus rezultatus. Įprasto veikimo metu standartinė vardinė žemoji įtampa 1 fazės sistemoje yra 230 V ± 10% , 3 fazių sistemoje – 400 V ± 10%.

Akivaizdu, kad mažai žmonių namuose turi multimetrą, todėl yra dar keli paprasti indikatoriai, rodantys įtampos problemas:

Kaip įtampos kritimas veikia buitinius prietaisus?

Žemos įtampos indikatorius lemia tai, kad įrenginiai gali neįsijungti, o per didelis įtampos šuolis sukelia izoliacijos gedimą, dėl kurio įranga sugenda. Taip pat yra didelė gaisro rizika, ypač senuose pastatuose.

Ką daryti, kad apsisaugotumėte nuo elektros šuolių namuose?

Yra keletas būdų, kaip apsisaugoti nuo neigiamo elektros šuolių poveikio:

Išeiti iš AMP versijos