Kiaušiniai yra vienas iš paprasčiausių ir greičiausiai pagamintų maisto produktų. Tačiau net ir toks paprastas dalykas kaip kiaušinių virimas gali turėti daug niuansų.
Kiaušinių virimo laikas priklauso nuo to, kokių kiaušinių pageidaujate. Minkštai virti kiaušiniai turi skystą trynį ir sustingusį baltymą. Vidutiniškai virti kiaušiniai turi šiek tiek kietesnį trynį ir visiškai sustingusį baltymą. Kietai virti kiaušiniai turi visiškai kietą trynį ir baltymą.
Kaip išvirti kiaušinius, kad jie neįtrūktų?
Dar nevirtus kiaušinius išimkite iš šaldytuvo dviem valandomis ankščiau, kad kiaušiniai pasiektų kambario temperatūrą, nes dėl temperatūrų skirtumo jie gali suskilti. Po to sudėkite nevirtus kiaušinius į karštą vandenį ir iškart pamatysite, kuris kiaušinis įtrūks.
Be to geriausia kiaušinius virti ant nedidelės, pastovios ugnies. Staigus temperatūros kilimas dažniausiai baigiasi tuo, kad kiaušiniai įskyla.
Kaip išvirti kiaušinį, kad trynys būtų skystas?
Virti reikia apie 3 minutes. Tada kiaušinio trynys bus skystas.
Kaip išvirti kiaušinį, kad trynys būtų pusiau kietas?
Virti reikia 4-5 minutes. Tada kiaušinio trynys bus pusiau kietas / pusiau skystas.
Kaip išvirti kiaušinį, kad trynys būtų kietas?
Virti reikia 6-7 minutes. Tada kiaušinio trynys bus kietas.
Pastaba:
Kiaušinių virimo laikas taip pat priklauso nuo kiaušinių dydžio ir šviežumo. Švieži kiaušiniai verda ilgiau, nei seni.
Kiaušinio kokybė
Prieš verdant kiaušinius, visada atkreipkite dėmesį ar kiaušiniai yra iš parduotuvės ar iš turgaus, kaimo.
- Jeigu kiaušiniai pirkti iš parduotuvės – juos virkite vadovaudamiesi parašytais virimo laikais.
- Jeigu kiaušiniai pirkti iš kaimo ar turgaus (naminiai) – juos virkite vadovaudamiesi parašytais virimo laikais pridedant – 1-2 minutes.
Kodėl?
Nes naminiai kiaušiniai dažniausiai turi storesnį lukštą, tai įtakoja kiaušinio virimo laiką.