Kaip išsirinkti kokybiškus ir šiltus žieminius batus: 6 svarbūs niuansai


Žieminiai batai

Norint, kad žieminiai tarnautų kelis sezonus, netrintų pėdų ir apsaugotų nuo šalčio, į batų pasirinkimą reikia žiūrėti atsakingai. Į ką atkreipti dėmesį renkantis batus, kad pirkinys džiugintų ilgai?

Medžiaga

Specialistai rekomenduoja rinktis žieminius batus iš natūralių medžiagų. Tada kojos nešalta ir neprakaituoja. Mes išvardijame populiarių žieminių batų medžiagų privalumus ir trūkumus.

Natūrali oda užtikrina gerą oro apykaitą ir įgauna pėdos formą po kelių nešiojimo dienų. Odinių batų trūkumai – didelė kaina.

Zomša yra gera alternatyva panašių savybių odai. Jų trūkumai yra reguliarios priežiūros poreikis, taip pat pažeidžiamumas vandeniui ir drėgnam orui.

Žieminiai batai iš dirbtinės odos yra mažiau šilti, greitai pasidengia įtrūkimais ir retai tarnauja ilgiau nei vieną sezoną, tačiau yra pigesni.

Jei daug vaikštote ir gyvenate aktyviai, rekomenduojama rinktis batus su membraninėmis technologijomis. Jie atlaiko dideles apkrovas, taip pat yra labai lengvi ir gana šilti.

Geriausias batų užpildas yra natūrali vilna, pavyzdžiui, avikailis. Sulaiko šilumą ir tuo pačiu kojos nekaista. Tarp dirbtinių kailio pakaitalų verta atkreipti dėmesį į horteksą ir tinsuleitą. Natūralų kailį galite nustatyti pagal jo blizgesį – jis mažiau matinis. Taip pat tikras kailis turi purų pagrindą, o dirbtinis – medžiaginį.

Padas

Žieminių batų pado storis turi būti ne mažesnis kaip 1 cm Padui geriausia medžiaga yra poliuretanas. Jis puikiai toleruoja temperatūros pokyčius. Termoplastinis padas yra patvarus ir neslidus – tai taip pat puiki medžiaga. Guminis  padas yra slidesnis ir blogiau toleruoja šalčius. Atkreipkite dėmesį į raštą ant pado – jis turi būti įspaustas ir gilus. Tokiais batais galite vaikščioti ledu ir neslysti.

Odiniai batai

Dydis

Žieminiai batai rekomenduojami vienu dydžiu didesni, nes dažniausiai mūvimos storos kojinės. Be to, svarbu, kad batuose liktų laisvos vietos, nes esant blogai kraujotakai kojų pirštuose, pėdos greitai nušąla.

Užtrauktukas

Jei batai turi užtrauktuką, užsegimas neturi siekti bato apačios. Nuo pado iki užtrauktuko pradžios turi būti bent 1 cm – tada batai nepraleis vandens. Už užtrauktuko turi būti vidinis pamušalas , kad į jį nepatektų šalto oro.

Kulnas

Visiškai plokšti žieminiai batai gali sukelti diskomfortą kojose. Tačiau labai aukšti batų kulnai gali pridaryti bėdų. Geriausias variantas yra storas ir stabilus 2-3 cm aukščio kulnas.

Vidpadis

Siekiant stabilumo vaikštant ir palaikyti pėdą, rekomenduojama dėvėti ortopedinius vidpadžius. Ortopedijos parduotuvėse galite įsigyti specialių izoliuotų vidpadžių žieminiams batams. Jie palaiko pėdą anatomiškai taisyklingoje padėtyje ir sumažina susižalojimo riziką krentant ant ledo.

Išeiti iš AMP versijos