Kaip išsirinkti tinkamą pagalvę miegui: ant kurios bus geriau miegoti, o kurios gali būti pavojingos


Kokybiškas yra vienas iš žmogaus sveikatos pamatų, todėl svarbu pasirinkti ne tik lovą, čiužinį bet ir pagalvę. Neteisingai parinkta pagalvė gali lengvai tapti diskomforto šaltiniu ir sukelti kaklo skausmus.

Ant kokios pagalvės geriau miegoti?

Pirma, geriau pasirinkti pagalvę pagal tai kokioje pozoje mėgstate miegoti. Aukšta pagalvė tiks tiems, kurie miega ant šono. Žema pagalvė labiau tinka tiems, kurie daugiausia miega ant nugaros ar pilvo. Tačiau žmonėms, kurie nuolat keičia savo miego poziciją, geriau rinktis iš kart dvi pagalves – vieną žemą ir vieną vidutinę – ir jas kas 2-4 dienas keisti.

Svarbu atsiminti pagrindinį dalyką, kad miegotumėte ant teisingai – kaklas ir stuburas turi būti tiesūs su natūraliu išlinkimu.

Kaip išsirinkti gerą pagalvę miegui

Ant kokios pagalvės pavojinga miegoti?

Vienas didžiausių pavojų pagalvėse yra jų užpildas. Tai gali sukelti alergiją, todėl alergiški žmonės neturėtų rinktis pagalvių, užpildytų pūkais, plunksnomis ar vilna. Be to, tokios sudėties pagalvės mėgsta dulkių erkutes, o vilną – kandis. Per daug nešvari pagalvė – puiki terpė plisti įvairiems mikroorganizmams.

Tačiau pavojingos gali būti ir su netaisyklinga forma, ar per minkštos pagalvės, nes tada per daug įsitempę kaklo ir nugaros raumenys, o tai gali ne itin gerai atsiliepti stuburo sveikatai. Pagalvė taip pat gali prarasti formą nuo susidėvėjimo, todėl jas rekomenduojama keisti kas pusantrų – trejus metus, priklausomai nuo užpildo.

Kas atsitiks, jei miegosite ant aukštos pagalvės ir ant nugaros? Priverstinis galvos pakreipimas tokiu atveju suspaudžia slankstelinę arteriją, o kaklo raumenys nuolat įsitempę, todėl skauda tiek kaklą, tiek galvą. Taip pat per aukšta pagalvė gali sukelti knarkimą ir smegenų kraujotakos sutrikimus. Todėl atsakant į klausimą, ar kenkia miegoti ant aukštos pagalvės – taip, nebent tai būtų poza ant šono, o pagalvės aukštis atitinka peties plotį.

Ar įmanoma miegoti be pagalvės ant nugaros?

Ne visi žmonės miega ant pagalvių – kai kurie nori apsieiti be jų. Kas nutinka kūnui, jei miegate be pagalvės? Specialistai nerekomenduoja suaugusiam žmogui miegoti be pagalvės.

Jei žmogus miega ant šono be pagalvės, jo kaklas per daug sulinksta, kraujagyslės suspaustos, kraujas netolygiai teka į galvą. Tai sukelia galvos skausmą ir gali turėti rimtesnių pasekmių ateityje. Jei miegate be pagalvės ant nugaros, nugaros ir kaklo raumenys taip pat nepakankamai atsipalaiduoja, o tai teoriškai gali sukelti stuburo išlinkimą ir osteochondrozę.

Ar įmanoma miegoti be pagalvės ant pilvo?

Mėgstantiems miegoti ant pilvo patariama rinktis plonas, beveik plokščias pagalves, kad galva nesilenktų atgal, o kaklas nepersitemptų.

Apibendrinant, nevertinkite pagalvės pasirinkimo lengvabūdiškai. Juk kokybiškas miegas yra vienas iš žmogaus sveikatos pamatų.


Taip pat skaitykite:

Išeiti iš AMP versijos