Kaip patiems apskaičiuoti savo KMI: sužinokite, ar turite antsvorio ar ne


Kūno masės indeksas arba yra svarbus sveikatos rodiklis, kurį turi žinoti kiekvienas suaugęs žmogus. Šis rodiklis padeda nustatyti, ar žmogus turi antsvorio. Kiekvienas gali savarankiškai apskaičiuoti savo KMI – tam nereikia atlikti sudėtingų skaičiavimų.

Kas yra KMI ir ką jis lemia?

Kūno masės indeksas lemia optimalų žmogaus ūgio ir svorio santykį. Per didelis KMI rodo antsvorį, o mažesnis už normalų KMI reiškia per mažą svorį.

Tuo pačiu verta prisiminti, kad KMI ne visada rodo tikslius rezultatus. Pavyzdžiui, sportininkų didelis svoris atsiranda dėl išsivysčiusių raumenų, o jie gali būti liekni net esant dideliam KMI. O kai kurie žmonės, kurių KMI normalus, gali turėti antsvorio, nes jų riebalai iš dalies pakeičia raumenis.

KMI ne tik nustato svorio normą, bet ir yra sveikatos rodiklis. Aukštas KMI yra susijęs su padidėjusia vėžio rizika ir trumpesne gyvenimo trukme.

KMI

Kaip apskaičiuoti savo KMI?

Suaugusiesiems (vyresniems nei 18 metų) KMI apskaičiuojamas naudojant paprastą formulę:

KMI = kilogramais / ūgis metrais²

Pavyzdžiui, 170 cm ūgio ir 65 kg svorio žmogaus KMI apskaičiuojamas taip:

65 / (1,7 * 1,7) = 22,49

Ką reiškia KMI rezultatai?

KMI norma skiriasi nuo žmogaus lyties ir amžiaus – moterų šis rodiklis turėtų būti mažesnis. Specialistai ir gydytojai dažnai ginčijasi, koks KMI turėtų būti laikomas norma. Pasaulio sveikatos organizacija turi šias normas:

Išeiti iš AMP versijos