Kaip prižiūrėti kambarines gėles žiemą: 9 veiksmingi patarimai


Žiemą reikėtų pakoreguoti kambarinių augalų augimo sąlygas, kad jos būtų sveikos. Visų pirma, reikia atkreipti dėmesį į laistymo režimą ir saulės šviesą. Taip pat verta apsaugoti augalus nuo staigių temperatūros pokyčių. Atrinkome pačius efektyviausius patarimus, nuo šiol gėlės džiugins net šaltuoju metų laiku.

Laistymo režimas

Šaltu oru patariama sumažinti kambarinių augalų laistymą. Kuo daugiau saulės šviesos augalas gaus, tuo labiau jis bus ištroškęs. Žiema reiškia mažiau šviesos, o mažiau šviesos reiškia mažiau vandens.

Pavyzdžiui, žiemą laistykite augalą kartą per dvi savaites, jei vasarą jis buvo laistomas kartą per savaitę.

Prieš laistydami pirštu būtinai patikrinkite dirvą arba naudokite drėgmės matuoklį.

Saulės šviesa

Pabandykite kambarinius augalus perkelti arčiau langų, kad jie galėtų priimti kuo daugiau šviesos. Kas savaitę pasukite vazonus ketvirtį apsisukimo.

Nukritę lapai

Jei augalas vasarą praleido lauke, grįžęs į kambarį jis gali numesti lapus – ir tai visiškai normalu. Neturėtumėte jaudintis, kai lapai nukrenta nuo augalų, kurie stovi ant palangės. Taip gėlės prisitaiko prie žemesnio apšvietimo lygio.

Kurių augalų nereikia dažnai laistyti

Temperatūros pokyčiai

Staigūs net ir trumpalaikiai temperatūros pokyčiai gali sukelti problemų, todėl augalus reikia saugoti nuo skersvėjų, radiatorių, šildytuvų, ventiliatorių ir kt. Staigus temperatūros pokytis gali sukelti stresą augalui.

Daugumai kambarinių augalų žiemą tinka pastovi ir patogi kambario temperatūra.

Trąšos

Žiema yra kambarinių augalų poilsio laikotarpis. Jie auga labai mažai, todėl jiems nereikia trąšų. Geriau juos tręšti pavasarį, kai augalas gaus daugiau saulės spindulių, skatinančių aktyvų augimą.

Kenkėjų kontrolė

Žiemą kambariniam augalui gali pakenkti amarai ir žvyniniai vabzdžiai. Voratinklinės erkės yra dar vienas dažnas žiemos kenkėjas, nes mėgsta šiltas ir sausas sąlygas.

Atidžiai patikrinkite lapus ir stiebus, kai laistote augalus. Jei radote kenkėjų, pabandykite juos nušluostyti pirštais arba spirite suvilgytu vatos tamponu, tačiau kenkėjų kontrolės sprendimus geriausia pirkti specializuotose parduotuvėse.

Drėgmė

Žiemos mėnesiais namuose paprastai būna sausas oras dėl įjungto šildymo. O dauguma kambarinių augalų, ypač iš atogrąžų kraštų, geriausiai auga, kai oro drėgnumas yra 40-50%. Žiemą drėgmės lygis nukrenta iki 10–20%. Todėl pasirūpinkite pakankamu oro drėkinimu. Lengvas būdas padidinti drėgmę aplink augalus – juos surinkti arba padėti ant padėklų, pripildytų akmenukų ir vandens. Puodo dugnas turi būti virš vandens lygio, kad būtų išvengta šaknų puvimo. Kai vanduo išeina, jis sukuria drėgnesnį mikroklimatą augalams.

Specialistai teigia, kad purškimas nėra efektyvus būdas padidinti drėgmę. Geriau naudoti drėkintuvą.

Laikykite lapus švarius

Reguliariai valykite lapus nuo nešvarumų ir dulkių. Kiekvieną lapą galite nuvalyti drėgnu skudurėliu.

Kambarinių augalų persodinimas

Pavasaris ir vasara – tinkamiausias metas persodinti kambarines . Žiemą nuo to geriau susilaikyti, kad miegantys ar besiilsintys kambariniai nepatirtų streso.

Išeiti iš AMP versijos