Gebėjimas teisingai virti bulves visada praverčia virtuvėje, nes lietuviai šią daržovę naudoja daugelyje kasdienių receptų. Tad, kaip tinkamai paruošti šią daržovę bulvių košei, salotoms ir garnyrui, kad jos būtų minkštos, neperkeptos ar nepervirtos.
Bendrieji patarimai, kaip virti bulves
- Kepimui reikia parinkti tokio paties dydžio bulves, kitaip jos išvirs netolygiai.
- Kuo mažesnės bulvės, tuo greičiau išvirs daržovės. Jei reikia kuo greičiau išvirti bulves, supjaustykite jas mažais gabalėliais.
- Bulvių košei rinkitės krakmolingas veisles – jos gerai išlaiko formą. O salotoms reikėtų rinktis mažiau krakmolingas bulves. Norėdami suprasti, kokia tai daržovė, supjaustykite ją į dvi dalis ir patrinkite. Krakmolingoje bulvėje skystis lips, o nekrakmolingoje bulvėje atsiras vandens lašai.
- Kad virtos bulvės būtų skanios, prieš verdant į vandenį galite įdėti lauro lapą ar česnako skiltelę. Bulves galite išvirti ir mėsos sultinyje.
Kad bulvės greičiau išvirtų, į vandenį įdėkite gabalėlį sviesto. Taip virimo laikas sutrumpės 5 minutėmis.
Kaip virti bulves su lupenomis?
Kruopščiai nuplaukite bulves ir pasirinkite tokio paties dydžio bulves. Kad žievelė nesutrūkinėtų, keliose vietose ją galima persmeigti šakute. Įdėkite į puodą ir užpilkite vandeniu, kad skystis visiškai jį padengtų. 1 litrui vandens įdėkite 0,5 šaukštelio druskos. Uždenkite puodą dangčiu ir padėkite ant stiprios ugnies.
Bulvės verdamos ant vidutinės ugnies 20-25 min. Labai jaunos bulvės verdamos 15 minučių, o senos daržovės – 30 minučių. Bulves salotoms reikia virti kiek mažiau – 15-18 minučių. Jos turėtų išlaikyti formą.
Kaip virti nuskustas bulves?
Kruopščiai nulupkite bulves ir pašalinkite visas akis. Dideles bulves supjaustykite į keletą dalių. Sudėkite bulves į puodą ir visiškai uždenkite šaltu vandeniu. Jei reikia, kad bulvės nepervirtų, į 1 litrą vandens įpilkite 1 šaukštą acto. Padėkite puodą ant stiprios ugnies ir sumažinkite iki vidutinės ugnies, kai vanduo užvirs.
Nesmulkintos bulvės verdamos 20-25 min., smulkiai supjaustytos – 15-20 min. Išvirus nupilame visą vandenį, kitaip bulvės pervirs ir sugers per daug vandens.