Pirmųjų šviežių daržovių mėgėjai įspėjami dėl didelio nitratų kiekio. Jei yra sveikatos problemų, problema gali tapti rimta. Ypač sunku pašalinti kenksmingas medžiagas iš organizmo. Manoma, kad nitratais apdorotos daržovės yra pavojingos mažiems vaikams, pagyvenusiems žmonėms ir pacientams, sergantiems virškinimo trakto ligomis.
Ką reikėtų daryti?
Neturint daržovių kokybės garantijų, tokioje situacijoje vaisius bus naudingiau termiškai apdoroti arba bent atsisakyti kai kurių daržovių dalių. Štai keletas variantų.
- Jei kalbėtume apie burokėlius ir morkas, čia nitratai kaupiasi daržovių šerdyje, viršūnėse ir odelėse.
- Bulvės kaupia kenksmingas medžiagas odelėje.
- Kopūstai – žalingi viršutiniai lapai ir gyslos.
- Cukinijas, agurkus ir baklažanus galima neutralizuoti pašalinus prie stiebo esančią dalį (1-1,5 cm).
- Pomidoruose yra žalingos geltonos ir kietos pertvaros.
Yra nuomonė, kad nitratus galima pašalinti, jei daržoves valandą pamirkysite šaltame pasūdytame vandenyje.