Kas stipresnis – ibuprofenas ar paracetamolis: ar galima juos derinti?


Ibuprofenas ir paracetamolis

Paracetamolis ir ibuprofenas yra du populiariausi karščiavimą mažinantys ir skausmą malšinantys . Tačiau jie turi savo skirtumų. Nuo kokio skausmo jie padeda ir kaip juos teisingai vartoti. Pagrindinius skirtumus tarp paracetamolio ir ibuprofeno papasakojo grupė gydytojų.

Paracetamolis: kaip ir kada jį vartoti teisingai

Paracetamolis yra karščiavimą mažinantis (antipiretinis) ir analgetikas. Dažniausiai jis naudojamas:

Paracetamolis paprastai pradeda veikti praėjus 20–30 minučių po nurijimo.

Ne visi gali vartoti paracetamolį. Yra kontraindikacijų šiam vaistui, ypač:

Vaisto negalima vartoti kartu su kitais vaistais, nes tai gali sukelti perdozavimą ir kepenų nepakankamumą.

Niekada nevartokite paracetamolio su alkoholiu.

Šis vaistas gali turėti įtakos šlapimo rūgšties ir gliukozės kiekiui kraujyje. Jei suaugęs žmogus vartoja daugiau nei 10 g paracetamolio (vaikams daugiau nei 150 mg 1 kg kūno svorio), tai gali pakenkti kepenims.

Ibuprofenas: kaip ir kada vartoti

Ibuprofenas yra nesteroidinis antireumatinis ir priešuždegiminis vaistas. Dažniausiai vartojamas nuo galvos, dantų, nugaros, raumenų, sąnarių skausmų, neuralgijos, dismenorėjos, pirmųjų gripo ir peršalimo simptomų, reumatinių skausmų.

Pradeda veikti praėjus 45 minutėms po vartojimo tuščiu skrandžiu arba 1-2 valandoms, jei vaistą geriate valgio metu.

Ibuprofenas taip pat turi savo kontraindikacijas:

Ibuprofeno taip pat neleidžiama vartoti paskutinį nėštumo trimestrą. O I ir II trimestrais geriau išvis atsisakyti bet kokių vaistų.

Kas stipresnis ibuprofenas ar paracetamolis?

Ibuprofenas yra stipresnis už paracetamolį savo analgezinėmis savybėmis. Remiantis klinikiniu tyrimu, kurio metu buvo lyginamas šių dviejų vaistų veiksmingumas, paaiškėjo, kad ibuprofenas įprastomis dozėmis yra pranašesnis už paracetamolį sergant daugeliu ligų. Be to, šis vaistas veikia ilgiau – 6 valandas.

Nėra vienos nuomonės, kas geriau: paracetamolis ar ibuprofenas. Abu vaistai buvo įtraukti į gydymo protokolus kaip veiksmingi ir palyginti saugūs. Taigi karščiuojant temperatūrą geriau sumažinti paracetamolis. Tačiau jis neturi priešuždegiminių savybių. Todėl nuo skausmo ir uždegimo geriau vartoti ibuprofeną.

Taip pat ibuprofeną ir paracetamolį galima derinti, bet tik tuomet, jei skausmas labai stiprus ir nepraeina ilgai.

Išeiti iš AMP versijos