Daugelis mėgsta įvairias namines uogienes. Iš uogienės galite gaminti kompotą ar želė, dėti į desertus ir kepinius: troškinius ar pyragus. Dažnai nutinka taip, kad šeimyna nespėja suvalgyti visų sezono atsargų ir uogienių lieka. O ar žinote kiek metų galite laikyti naminę uogienę ir kaip pratęsti jos galiojimo laiką?
Uogienių galiojimo data
Jei uogienę virėte laikydamiesi visų rekomendacijų ir tinkamai laikėte, ją galima laikyti 3–5 metus.
Tačiau galiojimo laikas gali keistis ir priklauso nuo šių veiksnių:
- Jei virėte uogienę su daug cukraus, laikui bėgant ji pradės cukruoti ir taps tiršta. Iš tiesų, ją galima valgyti, taip pat naudoti kepiniams ir desertams.
- Jei uogienę virėte su nepakankamu kiekiu cukraus, ji gali greitai sugesti ir neišsilaikys net šešių mėnesių.
Svarbiausia yra pažvelgti į kokybę. Jei nėra pelėsio ar rūgimo požymių, po metų galima drąsiai valgyti.
Taip pat verta paminėti, kad uogienių galiojimo laikas gali būti pratęstas, įdedant citrinos rūgšties ir virinant karštu vandeniu. Apytikslės proporcijos:
- 1 litrui uogienės reikia 2 g citrinos rūgšties ir 1/4 stiklinės verdančio vandens.
Svarbūs punktai:
- Metalinių dangtelių viduje neturi būti rūdžių dėmių.
- Jei dangteliai net šiek tiek išsipučia, turėtumėte atsisakyti naudoti produktą.
- Bet koks pelėsis rodo, kad uogienė yra prastos kokybės ir negali būti naudojama.