Kištuką įkišus į el. kištukinį lizdą atsiranda kibirkštys: ar tai pavojinga?


Kibirkščių atsiradimą iš el. kištukinio lizdo dauguma žmonių suvokia kaip gedimą. Todėl verta suprasti, kokiose situacijose verta sunerimti dėl kibirkščių lizde. Kartu verta paminėti, kad dažniausiai kalbame apie fizinius procesus, kurie nekelia jokio pavojaus.

KODĖL GALI ATSIRASTI KIBIRKŠTIS?

Kai kištuko kontaktai priartėja prie lizdo kontaktų, gali susidaryti ore esantis krūvis. Tai natūralus reiškinys. Įkrautų dalelių srautai šiuo atveju nekelia jokio pavojaus.

Elektros lizdas

KIBIRKŠTYS IŠ LIZDO

Kibirkštis dažniausiai atsiranda, kai kištukas ištraukiamas iš lizdo. Tai lengva paaiškinti, nes srovė lieka įrenginyje. Jei prisijungimo metu atsiranda kibirkštis, turėtumėte atkreipti dėmesį į kontaktus. Gali būti, kad lizde atsilaisvino kontaktai arba netinkami kištuko parametrai.

Kiekvienas turėtų aiškiai suprasti, kad kontaktai nenutrūksta akimirksniu. O kai lieka nedidelis krūvis, atsiranda kibirkštis. Šiuo atveju nerimauti nėra prasmės. Nors patyrę elektrikai rekomenduoja patikrinti lizdą ir, jei reikia, jį pakeisti.

KADA KIBIRKŠČIAVIMAS GALI BŪTI PAVOJINGAS?

Jei po kibirkšties pasigirsta įtrūkimas ar kitas nesuprantamas garsas, tada reikia atkreipti dėmesį. Bet koks traškėjimas rodo, kad kontaktai neglaudžiai liečia vienas kitą. Ir čia žymiai padidėja laidų perkaitimo ir net gaisro tikimybė.

Pasirodžius bet kokiems garsams, reikia nedelsiant imtis priemonių. Taip pat verta atkreipti dėmesį į tai, kad esant tokiam gedimui automatiniai saugikliai (automatai) gali nesuveikti.

Išeiti iš AMP versijos