Kodėl „Android“ išmanusis telefonas pradeda lėtėti praėjus metams po pirkimo?


Beveik bet kurio išmaniojo telefono trūkumas yra tas, kad praėjus metams nuo pirkimo, įrenginys pradeda veikti pastebimai lėčiau. Kodėl tai vyksta? Dauguma „Android“ parduodamų įrenginių yra biudžetiniai įrenginiai, o geresnės klasės įrenginiuose tos pačios problemos prasideda kiek vėliau. Kas vyksta ir kodėl? Tam yra keletas priežasčių – panagrinėkime kiekvieną.

Nauja Android versija

Operacinės sistemos atnaujinimas

Kiekvienas naujas Android operacinės sistemos atnaujinimas yra naujas programinės įrangos kodas ir galbūt naujos funkcijos. Kūrėjai nuolat papildo ir taiso įvairius dalykus. Dauguma atnaujinimų yra susiję su įrenginio saugumu, o rezultatas vartotojui nėra matomas. Bet tai nereiškia, kad nieko neįvyko – visi procesai vyksta viduje. Jei mąstysite logiškai, kiekvienas naujas operacinės sistemos atnaujinimas sulėtins telefoną.

Galima ir neatnaujinti OS, tačiau tuomet kyla pavojus, kad išmanusis telefonas gali būti pažeidžiamas užpuolikų. Paprastais žodžiais tariant, lengviau nulaužti įrenginį pasenusioje operacinėje sistemoje nei naujausioje atnaujintoje.

Programos

Situacija čia tokia pati kaip ir su operacine sistema – programos su kiekvienu atnaujinimu tampa „sunkesnės“ tiek apimties, tiek resursų sąnaudų prasme. Išmanųjį telefoną įsigijote prieš metus ir per tą laiką jūsų mėgstamiausia programa sulaukė 10 atnaujinimų. Procesoriui tampa sunkiau atlikti skaičiavimus ir įrenginys pradeda lėtėti.

Galima neatnaujinti programų? Galite, bet iki tam tikro laiko. Ateis akimirka, ir programa nepasileis, o pasiūlys gauti naujų atnaujinimų. Deja, technologijų pažanga vartotoją pastato į aklavietę ir verčia pirkti naują, galingesnį įrenginį.

Pirmiau minėti du punktai lemia tai, kad procesoriui tampa sunkiau susidoroti su apkrova. Be to, atnaujinimai lemia tai, kad trūksta RAM. Būtent šie taškai yra pagrindinė priežastis, dėl kurios senas įrenginys pradeda lėtėti praėjus maždaug metams po įsigijimo.

Yra keletas antrinių priežasčių:

Ką man daryti? Nuo to nepabėgsi. Programinės ir techninės įrangos rinka sutvarkyta taip, kad vartotojas verčia įrenginį keisti maždaug kartą per metus ar dvejus. Geriausi įrenginiai veikia 3 metus be pastebimų problemų, tačiau jie taip pat kainuoja daugiau.

O kaip su iPhone?

Čia viskas daug geriau. „Apple“ neturi nebrangių išmaniųjų telefonų – visa naujųjų „iPhone“ aparatinė įranga bus aukščiausios klasės. Taip pat iPhone yra labiau optimizuota programinė įranga – kasmet išleidžiami vos keli atnaujinimai, jiems kur kas paprasčiau sukurti operacinę sistemą ir programas.

Išeiti iš AMP versijos