Tirpi kava yra prastesnės kokybės ir mažiau veiksminga nei tirpi kava. Jos skonis ir kvapas skiriasi, o po 20-30 minučių puodelis priverčia jus miegoti.
Kaip gaminama tirpi kava?
Tirpiosios kavos pupelės susideda iš apvalkalo ir branduolio. Apvalkale yra didžioji dalis kofeino, kuris ir lemia žvalumą. Branduolyje gausu medžiagos, vadinamos teobrominu.
Perdirbant kavos pupeles iš jų pašalinamas apvalkalas, kuriame yra kofeino. Ši membrana naudojama vaistams, kurių sudėtyje yra kofeino, gaminti.
Į granuliuotos kavos gamybą patenka tik branduolys, kuriame yra teobromino. Teobrominas yra ne toks žvalus kaip kofeinas, tačiau gerina nuotaiką. Jame taip pat gausu šokolado, kakavos ir kolos riešutų.
Granuliuotoje kavoje yra maždaug 5 % pupelių luobelės. Štai kodėl tirpios kavos poveikis taip greitai išnyksta: joje yra elementariai mažiau kofeino.
Kodėl įprastos kavos pupelės suteikia žvalumo?
Kavos pupelių veikimo mechanizmas yra kitoks. Pirmiausia į žaidimą įsijungia kofeinas, kuris didina kraujospūdį ir plečia kraujagysles. Po 30 minučių poveikis atslūgsta, ir pradeda veikti teobrominas, kuris gerina nuotaiką.
Taip pat skaitykite: