Kokias charakterio savybes šunys perima iš savo šeimininkų? Mokslininkų atsakymas


Tikriausiai pastebėjote, kad šunys būna labai panašūs į savo šeimininkus. Be to, panašumas pasireiškia ne tik kai kuriais išoriniais bruožais, bet ir augintinių elgesiu bei charakteriu. Pasirodo, tam yra mokslinis paaiškinimas.

Kuo šunys panašūs į savo šeimininkus? Ką sako mokslininkai?

Vokietijos Maxo Plancko žmonijos istorijos instituto mokslininkų atliktas mokslinis tyrimas patvirtina posakį, kad šunų šeimininkai pamažu tampa panašūs į savo augintinius.

Mokslininkai išanalizavo 29 paskelbtus dokumentus apie šunų ir savininkų santykius. Jie nustatė, kad dažnai šeimininkai, turintys gerus santykius su šunimi, yra panašaus charakterio. Jie pastebėjo, kad gyvūnas buvo atviresnis ir draugiškesnis, net jei jo savininkas nebuvo labai malonus žmogus.

Tyrime teigiama, kad ypač tais atvejais, kai savininkai neturi šių savybių, jie gali turėti daug naudos iš savo šunų.

Mokslininkai taip pat mano, kad funkcinių santykių su šunimis kūrimas turi fizinės ir psichologinės naudos žmonėms. Todėl jie sutelkė savo tyrimus į asmenybės bruožų, prisidedančių prie teigiamų žmogaus ir šuns santykių, nustatymą. Rezultatai gali atkartoti tendencijas, išryškėjusias koronaviruso pandemijos metu, kai kai kurie šeimininkai dėl įvairių priežasčių pradėjo atsisakyti savo šunų.

Šunų charakteris

Kokie bruožai lemia teigiamus šuns ir žmogaus santykius?

Mokslininkai nustatė, kad funkciniai santykiai tarp šunų ir jų šeimininkų gali būti siejami su daugybe gyvūnų charakterio savybių. Tarp tokių savybių galime išskirti:

Tačiau problemiški santykiai su šeimininkais gali kilti dėl kitų šuns savybių, tokių kaip antisocialumas, teritoriškumas, dresūros trūkumas ir destruktyvios tendencijos.

Tuo pačiu metu mokslininkai priėjo prie išvados, kad santykiai, kai augintinis ir šeimininkas papildo vienas kitą charakterio bruožais, yra visaverčiai ir funkcionalesni.

Pasirodo, šunys ir žmonės yra panašios asmenybės

Įdomu tai, kad mokslininkai taip pat nustatė ryšį tarp šeimininkų charakterio ir jų šunų elgesio. Ypač agresyvesnius augintinius turi šeimininkai, kurie parodė neurotiškumo požymius ir buvo mažiau linkę klausytis kitų nuomonės. Kita vertus, šeimininkai, kurie buvo labai prisirišę prie savo gyvūnų, patyrė atsiskyrimo nerimą.

Išeiti iš AMP versijos