Kokios pagrindinės taisyklės įrenginėjant elektros įrenginius?


Kokios pagrindinės taisyklės įrenginėjant elektros įrenginius

tipiniuose vienfaziuose ar trifaziuose įrenginiuose gali kelti rimtą pavojų sveikatai ir gyvybei. Todėl, siekdami savo saugumo, turėtumėte dėvėti tinkamas asmenines apsaugos priemones (akinius, pirštines, drabužius, avalynę, izoliacinius kilimėlius) ir naudoti saugius įrankius bei įrangą – sertifikuotus matuoklius, testerius, zondus, izoliuotus rankinius įrankius, pvz., reples, atsuktuvus, derinius, replės, be galo arba veržliarakčiai.

Elektros instaliacijos saugumas

Dirbdami su savo namuose, galite padidinti saugumą užtikrindami, kad instaliacija būtų tinkamai suprojektuota ir apsaugota naudojant TN-S sistemą, t. y. su atskiru visos sistemos apsauginiu laidininku, kuris naudojamas tik prijungtam apsaugai. prietaisai. Čia yra kelios pagrindinės taisyklės, iš kurių svarbiausia – turėti trijų laidų vienfazę sistemą (fazinis laidas, nulinis laidas ir apsauginis laidas) arba penkių laidų trifazę sistemą (faziniai laidai L1, L2). , L3, nulinis laidas ir apsauginis laidas). Akivaizdi išvada – visose patalpose turi būti įrengti kištukiniai lizdai su apsauginiu kontaktu, prie kurio prijungiamas apsauginis laidas. Panaši situacija yra ir su šviestuvais, kurie turi atitikti II apsaugos klasę: jie taip pat turi būti prijungti prie apsauginio laidininko.

Likutinės srovės grandinės pertraukimai ir saugi elektros laidų instaliacija. Viena iš pagrindinių saugos taisyklių – apsaugoti instaliacijos grandines liekamosios srovės jungikliais ir naudoti potencialų išlyginimą, jungiantį apsauginius laidininkus su kitų įrenginių laidžiosiomis dalimis, siekiant išlyginti laidžių komponentų elektrinį potencialą. Taip pat būtina elektros kabelius tiesti tiesiomis linijomis ir visada lygiagrečiai arba statmenai sienų ir lubų kraštams: tai yra absoliučiai esminis principas ir jo reikia laikytis.

Specialūs loviai ir vamzdeliai kabeliams

Akivaizdu, kad visi kabeliai turi būti paslėpti specialiuose kabelių kanaluose, vamzdeliuose ar loveliuose, išskyrus daugialaidžius kabelius, padengtus plastifikuotu PVC apvalkalu (vadinamuoju polivinilu), kurį galima laisvai kloti tiesiai ant paviršiaus arba po tinku.  Įrengiant kištukinius lizdus vonios kambariuose ir kitose patalpose, kuriose yra tokių rozečių taškymosi ar dulkėjimo pavojus (garažuose, sanitariniuose mazguose ir pan.), būtina naudoti ne žemesnę kaip IP44 apsaugos laipsnio įrangą.

Siekiant užtikrinti tolesnį saugumą dirbant su elektros instaliacija pastate, patartina įrengti atskiras grandines apšvietimui, bendros paskirties kištukiniams lizdams, kištukiniams lizdams su didesne aptaškymo rizika. Laimė šiai dienai, tiek informacijos, tiek reikiamų prekių galite rasti vienoje vietoje, jums patogiu būdu apsiperkant internetu.

Išeiti iš AMP versijos