Kuo organizmui yra naudingas kolagenas?


Kolagenas

Kolagenas yra tarp svarbiausių odos komponentų ir veikia kaip jos atstatomoji medžiaga. Geriamas kolagenas kaina neišsiskiria, nes yra lengvai įperkamas. Šis puikus maisto papildas padeda išlaikyti stangrią ir nuolat atsinaujinančią odą, jis taip pat palaiko itin gerą sąnarių ir sausgyslių veiklą, todėl labai praverčia sportuojantiems žmonėms.

Kaip pasireiškia kolageno trūkumas organizme ir kas yra žinoma apie jo tipus?

Kai mūsų organizme ima trūkti kolageno, oda pasidaro suglebusi, ima raukšlėtis, silpnėja sąnariai, atsiranda įvairios akių ligos. Todėl pasireiškus tokiems simptomams pats laikas papildyti organizmą kolageno atsargomis. Tačiau būtina žinoti, jog kolagenas būna net dvidešimties tipų. Grožiui ir odai, kaulams, dantims, sąnariams, sausgyslėms, raumenims, širdžiai ir akims geriausiai pasitarnauja I-II-III tipo kolagenas.

Kas nutinka tada, kai organizmas kolageno išeikvoja daugiau nei spėja pasigaminti?

Kai senstant organizme kolageno gamyba sulėtėja ir jo pradeda trūkti, tada ima silpti raumenys, dažniau ištinka traumos, ima skaudėti sąnariai, sausgyslės ir raiščiai praranda elastingumą, labai suprastėja odos išvaizda. Tada kremzlinis audinys išsausėja ir ima dilti, retėja kaulų tankis, darosi sunku judėti. Ypač kolageno gamyba moterų organizme sumažėja per menopauzės laikotarpį.

Kokiuose maisto produktuose esama kolageno ir kada jį lengviau įsisavina organizmas?

Tiesos esama pasakyme, jog kolageno esama kaulų sultiniuose, šaltienoje ir želatinos gaminiuose, tačiau čia jis yra nepakankamai hidrolizuotas, todėl sunkiau įsisavinamas, o ir jo kiekis gana mažas, kad galėtų turėti mūsų sveikatai svaresnį poveikį. Kad organizmas galėtų kuo lengviau įsisavinti kolageną, jį būtina hidrolizuoti.  Kolageno gėrimas per virškinimo sistemą tiesiogiai patenka į kraujotaką ir su krauju keliauja ten, kur jo labiausiai trūksta.

Ką apie kolageno reikšmę mūsų sveikatai byloja moksliniai tyrinėjimai?

Kaip patvirtina medicininiai tyrimai, geriamo kolageno preparatai labai efektyviai pristabdo odos senėjimą, strijas ir celiulitą. Šio preparato koncentracija organizme jau pasireiškia po šešių valandų. Anot medikų, geriausiai žmogaus organizmą veikia tas kolagenas, kuris išgaunamas iš žuvų. Tačiau vartojant žuvinės kilmės kolageną, pirmiausiai reikia įsitikinti, kad jis nesukels galimos alerginės reakcijos.

Išeiti iš AMP versijos