Remiantis nauju tyrimu, kasdien į racioną pridedant apie 30 gramų žemės riešutų arba apie arbatinį šaukštelį žolelių ir prieskonių, gali būti teigiamas poveikis žarnyno bakterijų sudėčiai.
Nauda žarnynui
Mokslininkai anksčiau pastebėjo, kad žmonės, kurių žarnyne yra daug įvairių mikrobų, yra sveikesni. Naujajame tyrime tyrėjai lygino žmonių būklę. Dalis jų užkandžiavo žemės riešutų, o dalis – krekeriais ir sūriu. Šešias savaites trukusio eksperimento pabaigoje dalyviai, valgę žemės riešutų užkandį, parodė, kad padaugėjo Ruminococcaceae – bakterijų, susijusios su sveika medžiagų apykaita ir imunine funkcija.
Tirdami vaistažoles ir prieskonius, mokslininkai išanalizavo cinamono, imbiero, kmynų, ciberžolės, rozmarino, raudonėlio, baziliko ir čiobrelių poveikį dalyvių, kuriems gresia širdies ir kraujagyslių ligos. Paaiškėjo, kad jei šių žolelių dedama į produktus, padaugėja tų pačių Ruminococcaceae bakterijų.