Svogūnai, viena labiausiai paplitusių daržovių pasaulyje, dažnai naudojami patiekaluose. Egzistuoja nuomonė, kad raudonieji svogūnai yra sveikesni už baltuosius. Pažvelkime į šį teiginį ir aptarkime tiek naudingas, tiek žalingas svogūnų savybes.
Svogūnų nauda
Antioksidantai
Svogūnuose, nepriklausomai nuo jų spalvos, yra antioksidantų, pavyzdžiui, kvercetino ir alicino, kurie padeda kovoti su kenksmingais laisvaisiais radikalais, mažina riziką susirgti lėtinėmis ligomis ir uždegimais.
Vitaminai ir mineralai
Svogūnuose yra vitaminų C ir B6, taip pat mineralų, pavyzdžiui, kalio ir mangano, kurie naudingi sveikai odai, kaulams ir širdies bei kraujagyslių sveikatai palaikyti.
Gerina virškinimą
Svogūnuose esantys sulfidai, skatindami virškinimo fermentų gamybą, padeda palengvinti virškinimą.
Širdies apsauga
Reguliarus svogūnų vartojimas siejamas su geresne širdies ir kraujagyslių sveikata, įskaitant mažesnį cholesterolio kiekį kraujyje ir kraujospūdį.
Svogūnų keliamas pavojus
Blogas burnos kvapas
Svogūnai gali sukelti blogą burnos kvapą, kuris išlieka kurį laiką po vartojimo.
Alerginės reakcijos
Kai kuriems žmonėms gali pasireikšti alerginė reakcija į svogūnus, pavyzdžiui, bėrimas, niežulys ar net anafilaksija.
Padidėjęs skrandžio rūgštingumas
Kai kuriems žmonėms svogūnai gali padidinti skrandžio rūgštingumą, o tai gali sukelti diskomfortą.
Raudonieji ar baltieji svogūnai: kas geriau?
Abiejų rūšių svogūnai, nepriklausomai nuo jų spalvos, turi panašią naudą sveikatai ir daugiausia skiriasi skoniu. Raudonieji svogūnai paprastai yra saldesnio ir švelnesnio skonio nei baltieji, tačiau juose yra šiek tiek daugiau antioksidantų. Žinoma, antioksidantų kiekio skirtumas tarp jų nėra toks didelis, kad vienos rūšies svogūnai būtų žymiai sveikesni už kitos rūšies svogūnus.