Cholesterolio perteklius organizme gali sukelti pavojingų pasekmių: arterijų užsikimšimą ir širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Dažnai didelio cholesterolio kiekio priežastis yra netinkama mityba su riebalų pertekliumi. Neseniai atlikto tyrimo duomenimis, obuoliai padeda palaikyti cholesterolio kiekį dėl juose esančio pektino kiekio. Mitybos specialistai pakomentavo mokslininkų padarytas išvadas.
Kuo pavojingas cholesterolis?
Cholesterolis skirstomas į du tipus: MTL (mažo tankio lipoproteinai, „blogasis“ cholesterolis) ir DTL (didelio tankio lipoproteinas, „gerasis“ cholesterolis). Jei organizme yra per daug „blogojo“ cholesterolio, jis nusėda ant kraujagyslių sienelių, todėl jos susiaurėja. Kai taip nutinka, kraujas į širdį prasčiau priteka, o tai padidina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
Kuo didesnis cholesterolio kiekis, tuo didesnis uždegimas organizme. Ant tokio uždegimo gali išaugti navikas, bet kokie gerybiniai ir piktybiniai navikai.
Kokie vaisiai mažina cholesterolio kiekį?
Kadangi netinkama mityba dažnai yra didelio „blogojo“ cholesterolio kiekio priežastis, gydytojai rekomenduoja keisti mitybą ir gyvenimo būdą. Į dietą reikėtų įtraukti daug skaidulų. Patekęs į kūną, jis pašalina cholesterolį prieš patekdamas į kraują ir neleidžia susidaryti nuosėdoms.
100 g obuolių yra 2,5 g skaidulų: didžioji dalis maistinių skaidulų yra susitelkę odoje, todėl obuolių geriau nelupti.
Obuoliai turi žemą glikemijos indeksą ir tuo pat metu juose yra skaidulų. Kuo mažesnis maisto produktų glikemijos indeksas, tuo mažiau insulino padaugėja organizme. Kuo mažesnis insulino kiekis, tuo mažesnis cholesterolio kiekis.
Harvardo universiteto tyrimas rodo, kad daugelis skirtingų maisto produktų mažina cholesterolio kiekį dėl didelio skaidulų kiekio, tačiau obuoliuose yra ingrediento, kuris pasižymi geriausiomis cholesterolio kiekį mažinančiomis savybėmis. Šis komponentas yra specialus tirpaus pluošto tipas, vadinamas pektinu.
Pektinas ne tik padeda sumažinti cholesterolio kiekį, bet ir reguliuoja žarnyno darbą, skatina toksinų pasišalinimą iš organizmo.
Kokie kiti maisto produktai mažina cholesterolio kiekį
Kaip jau rašėme aukščiau, skaidulų ir ypač pektinų yra ne tik obuoliuose. Remiantis Harvardo sveikatos tyrimu, dėl didelio šių elementų kiekio daugelis kitų maisto produktų gali sumažinti cholesterolio kiekį:
- avižiniai dribsniai;
- miežiai, rudieji ryžiai, kvinoja ir kiti nesmulkinti grūdai;
- ankštiniai augalai;
- baklažanas;
- riešutas;
- augaliniai aliejai;
- vynuogės, braškės, citrusiniai vaisiai;
- sojos;
- riebios žuvies.