Mandarinai tinka ne visiems: kam nerekomenduojama jų valgyti?


Mandarinai yra sveiki vaisiai, nes juose yra labai daug vitaminų ir mineralų. Tačiau mandarinai tinka ne visiems, o kai kurie žmonės jų gali valgyti labai ribotais kiekiais. Kokia mandarinų nauda ir kam jų valgyti draudžiama – skaitykite toliau pateiktą medžiagą.

Kokia mandarinų nauda?

Šie citrusiniai vaisiai yra puikus vitaminų A, C, P, B, K, D, kalcio, magnio ir kalio, taip pat rutino, liuteino, eterinių aliejų ir mineralinių druskų šaltinis.

Mandarinuose yra daug fitoncidų – natūralių antibiotikų. Todėl šie vaisiai labai naudingi peršalimo ligų metu.

Mandarinai padeda stiprinti regėjimą, nes juose yra daug medžiagų, gerinančių akių obuolių kraujotaką, gerinančių regos nervo veiklą ir didinančių regėjimo aštrumą.

Vaisiai taip pat naudingi skrandžiui – mandarinai padeda virškinti riebalus, mažina tulžies pūslės ir kepenų uždegimą bei normalizuoja mikroflorą.

Mandarinai yra nepakeičiami odai – juos galima naudoti kaip kosmetikos priemonę. Jis padės atsikratyti bėrimų, sudirgimų ir sutraukti poras.

Mandarinai padeda širdies veiklai ir mažina insulto bei infarkto riziką.

Jie taip pat padeda numesti svorio, nes turi mažai kalorijų, nors yra labai saldus. Mandarinuose gausu skaidulų, kurios pagreitina medžiagų apykaitą ir virškinimą.

Ar sveika valgyti mandarinus

Kas neturėtų valgyti mandarinų?

Nutukusiems ir sergantiems cukriniu diabetu žmonėms nerekomenduojama dideliais kiekiais valgyti mandarinų. Verta apsiriboti tik dviem mandarinais per dieną.

Alergiški žmonės turėtų būti labai atsargūs su mandarinais, nes jie gali sukelti dilgėlinę.

Mandarinų negalima valgyti paūmėjus virškinimo trakto ligoms. Ypač atsargūs turėtų būti žmonės, sergantys gastritu, pepsine ir dvylikapirštės žarnos opalige.

Kiek mandarinų galima suvalgyti per dieną?

Kaip pažymi gydytojai, sveiki suaugusieji per dieną gali suvalgyti ne daugiau kaip 5-7 mandarinus. Standartinė norma yra 3-5 per dieną.

Vyresni nei 7 metų vaikai per dieną turėtų suvalgyti ne daugiau kaip 3 mandarinus. Mandarinų negalima duoti kūdikiams, nes jie gali sukelti alerginę reakciją.

Išeiti iš AMP versijos