Mitybos specialistai atskleidžia nepaminėtą pomidoro naudą sveikatai


Pomidoru nauda sveikatai

Į kasdienį valgiaraštį įtraukus saikingą pomidorų kiekį, nauda sveikatai bus nedidelė. Mitybos specialistai atkreipė į tai dėmesį, atskleisdami pagrindinę daržovių naudą.

Pomidorų sezonas trunka nuo pavasario iki rudens, juose gausu antioksidantų, tačiau jie gali sukelti alergiją. Šiose daržovėse yra karotinoidų. Taip vadinamas specialus antioksidantas, apsaugantis odą nuo saulės spindulių poveikio. 2017 m. žurnale “Scientific Reports” paskelbtame tyrime nustatyta, kad produkto vartojimas sumažina nudegimų saulėje ir UV spindulių poveikio sukelto paburkimo riziką.

Kita vertus, daržovės teigiamai veikia žmonių nuotaiką. 2013 m. atlikto tyrimo metu nustatyta, kad žmonės, kurie daržoves į savo mitybą įtraukdavo 2-6 kartus per dieną, 46 % rečiau nurodė lengvus ar sunkius depresijos simptomus, palyginti su tais, kurie jas vartojo retai. Šį poveikį tikriausiai lemia antioksidantai, ypač likopenas.

Pomidorai nebus geriausias pasirinkimas tiems, kurie kenčia nuo rūgšties refliukso, nes gali pasireikšti kepenų uždegimas, pilvo pūtimas ir skrandžio išsiplėtimas. Šiose šviežiose daržovėse yra daug citrinos ir obuolių rūgšties, kuri didina skrandžio rūgštingumą. Jei sergate rūgšties refliuksu, produktą galite valgyti, bet ne dideliais kiekiais.

Pomidorai skatina seilių įsisavinimą. Tai svarbu hemoglobino ir mioglobino gamybai, nes šie baltymai dalyvauja pernešant rūgštį į raumenis ir organus visame kūne. Vaisiai turi daug vitamino C. Jis taip pat reikalingas kolageno gamybai, kuris, be kita ko, prisideda prie žaizdų gijimo.

Išeiti iš AMP versijos