Naudingi patarimai, ką rugsėjo mėnesį nuveikti sode


Sodas ir ūkis turi būti tinkamai paruoštas naujam sezonui, kad kitais metais būtų galima nuimti gausų derlių. Tad ką rugsėjį reikia nuveikti sode?

Pirmieji darbai sode rugsėjį

Surinkite vėlyvųjų veislių obuolius ir kriaušes. Pirmiausia reikia nuskinti prinokusius vaisius, kad jie nenukristų ant žemės. Geriau leisti jiems sunokti ant medžio. Vėlyvųjų veislių obuolių ir kriaušių derlių galima nuimti iki pat šalnų.

Taip pat būtina kruopščiai surinkti ir išmesti visus nukritusius vaisius ir lapus, sergančias ir sausas šakas. Jose slepiasi daugybė kenkėjų, kurių nesunaikinus jie peržiemos ir pavasarį vėl pradės kenkti medžiams.

Jauniems sodinukams, kurie dar nedavė vaisių, vienmečių ūglių viršūnes reikia sugnybti, kad susidarytų jaunos šakos. Taip pat medžiai turi būti tręšiami organinėmis ir neorganinėmis trąšomis (išskyrus azotą, kurios skatina augimą).

Kas sodinama rugsėjo mėnesį?

Rugsėjo viduryje sodinami serbentai, agrastai, gervuogės. Rugsėjo pabaigoje galite sodinti vaismedžių sodinukus. Kai kas pataria išbalinti kamienus, kad medžiai lengviau išgyventų žiemą.

Rugsėjo darbai sode

Kiti darbai sode rugsėjį

Tęsiamas bulvių, morkų, burokėlių derliaus nuėmimas. Kopūstai (išskyrus vėlyvuosius), moliūgai ir cukinijos nuskinamos prieš pirmąsias šalnas. Nuėmus derlių, reikia iškasti lysves ir patręšti jas trąšomis – geriausia ekologiškomis.

Išeiti iš AMP versijos